Újra nagy bírságot szabott ki két cégre az MNB

Az MNB 180 millió forint bírságot szabott ki a luxemburgi Indumet S.A. társaságra, illetve 210 millió forintos bírsággal sújtotta a magyar R-TAIL Concept Kft.-t engedély nélküli követelésvásárlási tevékenység miatt. A jegybank e két ügyet is a jogosulatlan követelésvásárlások visszaszorítására indított vizsgálatsorozata keretében tárta fel.
Napi.hu, 2017. január 9. hétfő, 10:08
Fotó: Napi.hu

Az MNB két piacfelügyeleti eljárást folytatott le annak tisztázására, hogy a luxemburgi székhelyű Indumet S.A., illetve a magyarországi R-TAIL Concept Kft. végzett-e üzletszerűen, a jegybank engedélye nélkül pénzügyi szolgáltatásnak minősülő követelésvásárlási tevékenységet. A két társaság neve annak nyomán merült fel, hogy a jegybank 2015-ben több mint négyszáz itthoni pénzügyi intézményt kötelezett rendkívüli adatszolgáltatásra azok eladott követelései kapcsán. Ennek nyomán több ezer engedményezési ügyletet és követelésvásárlót ellenőrzött, tucatnyi piacfelügyeleti eljárást indított, amelyek nyomán már felügyeleti intézkedést is hozott.

A jegybanki vizsgálatok mind az Indumet S.A., mind az R-TAIL Concept Kft. esetében megállapították, hogy e társaságok üzletszerű tevékenységük keretében - azaz rendszeresen, nyereség érdekében, előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötésével - vásároltak követeléseket. Az Indumet S.A., illetve az R-TAIL Concept Kft. ugyanakkor nem rendelkezett/rendelkezik az e tevékenység végzéséhez szükséges felügyeleti engedéllyel.

Az MNB mindezek alapján ma publikált határozataiban engedély nélkül végzett pénzügyi tevékenység miatt 180 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta az Indumet S.A.-t. Az MNB az R-TAIL Concept Kft.-re ugyanezen okból 210 millió forintos piacfelügyeleti bírságot szabott ki és mindkét társaságnak azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását. A jegybank mindkét ügy kapcsán büntetőfeljelentést is tett az illetékes nyomozó hatóságnál.

Az MNB a pénzügyi intézmények adatszolgáltatásai alapján 2015 őszén vezetői körlevélben is felhívta e piaci szereplők figyelmét arra: a velük szerződő jogosulatlan követelésvásárlók részéről akár egyetlen követeléscsomag megvásárlása, vagy több esztendőn át naptári évente egy követelés megvétele, illetve egy évben akár már két követelés megvásárlása is üzletszerű pénzügyi tevékenységnek minősülhet - közölte a jegybank.

HOZZÁSZÓLÁSOK