A kijárási korlátozás életbe lépése óta kevesebb az autó a magyar utakon, ami jó hír a karbantartóknak.

A forgalomkorlátozásokkal járó munkák szinte nem okoznak torlódásokat, a balesetek száma is kevesebb az országos közutakon, az utakon dolgozók is nagyobb biztonságban tudják elvégezni a munkájukat - mondta a napilapnak Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs vezetője.

Idén a Magyar Közút tervei szerint 187 útfelújítási projektben 582 kilométernyi út újulhat meg mintegy 95 milliárd forint értékben. Döntő többségében március közepén már munkaterületet adhattak át a kivitelezőknek. munkákat.

A rekonstrukciós munkák mellett a szervezet kiemelt feladata a gyorsforgalmi utak mentén található pihenőhelyek napi fertőtlenítése. Sőt a tranzitforgalomnak kijelölt benzinkutaknál található pihenőknél még ennél is sűrűbben, 4-5 óránként végeznek fertőtlenítést.

A mérnöki, fizikai állománynál a hétköznapokon megszokott nyolcórás munkarendről a március 16-i héttől kezdve áttértek a 12 órás műszakokra (a gyorsforgalmi utakon továbbra is 0-24 órás felügyeletet látnak el).

Bár így hosszabb ideig tart egy-egy munkanap, de dolgozóknak kevesebbszer kell munkába járniuk. A munkabeosztásoknál arra is figyelnek, hogy állandó csapatok legyenek - a fizikai és a szellemi munkakörökben egyaránt -, hogy az esetleges keresztbe fertőzéseket megakadályozzák.