Üzent a kormány a Fitchnek: meglesz a bankadócsökkentés

Magyarország keresztül fogja vinni az EBRD-megállapodásban szereplő és már törvénybe foglalt bankadó-csökkentést, amelyhez nemcsak a Nemzetgazdasági Minisztérium, hanem a miniszterelnök és az egész kormány ragaszkodik - küldött határozott üzenetet Hornung Ágnes pénzügyi államtitkár a Reutersnek adott interjújában. A nyilatkozat az ellenkező véleményen lévő MNB mellett a Fitchnek küldött üzenet is, a hitelminősítő ugyanis a bankadót is figyelembe veszi egy hét múlva esedékes, Magyarország minősítéséről szóló döntése során - írja a Portfolio.hu.
portfolio.hu, 2015. november 13. péntek, 20:01
Fotó: Napi.hu

Februárban egyezett meg a magyar kormány az EBRD-vel és az Erste Grouppal többek között arról, hogy a bankadó kulcsát a jelenlegi 0,53 százalékról 2016-ban 0,31 százalékra, 2017-től pedig 0,21 százalékra csökkenti, és ezzel a bankok különadó-terhelését a jelenlegi 144 milliárd forintról mintegy 40 százalékkal viszi lejjebb. Bár a megállapodásnak nem volt része, a kormány mindezért cserébe a hitelezés fellendítését várja el a bankoktól, a magyar Erste Bankban az EBRD-vel közösen egy 15-15 százalékos részesedés megvásárlásáról pedig meg is egyeztek - írja a Portfolio.hu.

Az MNB alelnöke, Nagy Márton ezzel szemben tíz nappal ezelőtt nyilvánosan is azt javasolta a kormánynak, hogy ha egy bank növeli a kkv-hitelállományát, az kapjon, amelyik pedig csökkenti, az ne kapjon bankadó-csökkentést. A kormánynak is voltak hasonló megnyilvánulásai, Lázár János miniszter például a februári megállapodás decemberig történő felülvizsgálatáról beszélt a Portfolio októberi konferenciáján.

Hornung Ágnes államtitkár azonban most a Reutersnek adott interjúban leszögezte: a megállapodás minden egyes bankra vonatkozik, és tartani akarjuk magunkat a megállapodáshoz. Ez nem csak a minisztérium szándéka. A megállapodást a miniszterelnök is aláírta. Ő saját maga és az egész magyar kormány tartani kívánja magát a megállapodáshoz.

A bankadót 2010-ben vezette be a kormány, a hitelintézeteket évi 130-140 milliárd forintos összegben terhelte eddig. Varga Mihály csütörtöki előadása alapján csak két ponton szorul módosításra ennek jövő évre tervezett és már a törvényjavaslatban szereplő csökkentése: az Európai Bizottság ugyanis kifogásolja, hogy a kormány összesen 10 milliárd forintos adókedvezményt ad azoknak a bankoknak, amelyek a válság idején is növelték hitelezésüket (ez tiltott állami támogatás lehet),
a kormány a jelentős veszteséget elszenvedő bankoknak (főképp Ukrajnában és Oroszországban) szintén kedvezményt ad.

A nyilatkozat az MNB mellett a Fitchnek küldött üzenetként is értelmezhető, hiszen a hitelminősítő jövő pénteken, november 20-án dönt Magyarország esetleges felminősítéséről - jegyzi meg a Portfolio.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemvagyok1, 2015.11.13 22:09

Dicső kormányunk saját magának köszönheti a problémáját: addig szívózott a pénzintézetekkel, addig hozta az össze-vissza adótörvényeit, míg teljesen hitelét vesztette minden szinten, és közben egyre erősebb lépéskényszerbe kerül(t).

A pénzintézetek naná, hogy nem hisznek a kormánynak: "hitelezzetek csak, mi meg majd csökkentjük a bankadót.." Ahham., ahogy azt móriczka (= orbánc kormány) elképzelte.
Az ERSTE-s megállapodás is csak szándéknyilatkozat és semmire nem kötelez. Az ERSTE egyik embere tegnap tett egyértelművé: ELŐBB bankadó csökkentés, AZTÁN lépnek ők.

A bankok menedzsmentjében nem üveggyönggyel lefizethető békamenetes birkaszavazók ülnek, hanem a kőkemény pénzpiacokon edződött pénzügyi szakemberek.
Többször leírtam: a pénzintézeteknek nem sürgős a KKV hitelezés felfuttatása... ráérnek várni a kedvezőbb piaci környezetre (= kisebb bankadó)
Ez a kormánynak lenne sürgős, a KKV szektor fizetőképességének mielőbbi javítása (pls. rulirozó hitelkeretek növelése) miatt.

--

"Magyarország keresztül fogja vinni az EBRD-megállapodásban szereplő és már törvénybe foglalt bankadó-csökkentést, amelyhez nemcsak a Nemzetgazdasági Minisztérium, hanem a miniszterelnök és az egész kormány ragaszkodik "

Ez önmagában is vicces kijelentés: a kormány úgy állítja be a helyzetet, mint ha Brüsszel nem engedné csökkenteni a bankadót, sőt ezért kifejezetten meg kell harcolni... a fityeszfanok meg tapsolnak az újabb "győzelemnek", pedig pont az ellenkezője történik: kormány beadja a derekát, mert lassan elfogy -gyakorlatilag elfogyott- a mozgástere.

Pofon egyszerű a helyzet: egységesen kell csökkenteni a bankadót és máris semmi baja nem lesz vele Brüsszelnek. Persze így nem lenne egy "ellenség", akire most lehet mutogatni.

Megeszi még valaki ezt a tálalást?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2015.11.13 21:46

@antisoros: Nem latom, hogy megirtad volna mennyit fizetsz a bankolasert.

Azt el is felejtettem megirni, hogy uj ugyfelkent a 3. honap utan jovairtak 100 dollart a szamlamon koszonetkent hogy oket valasztottam. Te mennyit kaptal? :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemvagyok1, 2015.11.13 21:43

@antisoros:
hunorti, illiber jobbajobb, mg a jó ég tudja hány volt még... Megint új neved van?
Pályázz a "ginissz" rekordok könyvébe ezzel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antisoros, 2015.11.13 21:41

@Rodent: a bankok jól keresnek ,az ápolók nem..,fizessenek a gazdagok ,mindig azt mondja a baloldal !! 150 éve ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2015.11.13 21:38

@antisoros: Hiaba erolkodsz, az eddig beszedett szazmilliardokat se a dolgozok kozott osztottak szet, ellenben mindenki tobbet fizet a bankolasert.

Mondjuk en speciel nem, mivel az itteni bankban ingyen vezetik a szamlam, ingyen adnak rendes hitelkartyat, ingyenes az USD szamlam is es termesztesen ingyen jar a szamlahoz telebank es netbank. Ingyenes a befizetes es a kifizetes is, ahogy az ATM -bol valo penzfelvetel is.

Te mennyit fizetsz ott siofokon hulyegyerek? :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html