Vádat emeltek a volt tévéelnök ellen

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon R. Z., a Magyar Televízió Zrt. egykori elnöke, majd stratégiatervezési és kommunikációs igazgatója ellen - adta hírül a Fővárosi Főügyészség.
Napi.hu, 2015. december 12. szombat, 09:21
Fotó: Napi.hu

A vádirat lényege szerint R. Z. magánszemélyként még 2010-ben egy budapesti XII. kerületi ingatlanügyletben közvetítői tevékenységet végzett, melyért az ingatlan vásárlóitól mintegy 100 ezer euró (akkoriban mintegy 26,5 millió forint) sikerdíjat kapott.

A vádlott az így megszerzett jövedelmét azonban a 2011. év májusában az adóhatósághoz benyújtott szja-bevallásában - mint önálló tevékenységből származó jövedelmet - nem szerepeltette, hanem az eltitkolt jövedelmét az ingatlan vevőivel egy, a résztulajdonában álló Seychelles-szigeteken bejegyzett offshore cég Lichtensteinben vezetett bankszámlájára utaltatta, mely bankszámlához egyedi megbízással hozzáféréssel is rendelkezett. Az offshore cégnek és lichtensteini bankszámlájának a magánügyletben csak annyi szerepe volt, hogy a vádlott így megkerülhette magyarországi adófizetési kötelezettségét.

R. Z. a valótlan tartalmú adóbevallása benyújtásával a 2010-es adóévre vonatkozóan - személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás bevallási és fizetési kötelezettségét megszegve - összesen mintegy 12,6 millió forint vagyoni hátrányt okozott a magyar költségvetésnek. A vádlott terhére rótt bűncselekmény a törvény szerint akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ptiszai, 2015.12.12 11:20

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html