Véget ért a Pick-sztrájk

A február 10-én megtartott egyórás figyelmeztető sztrájk után, ma reggel 6 órától teljes, határozatlan idejű sztrájkba kezdtek a Pick pécsi gyárának munkavállalói, a munkabeszüntetés 11.30-kor véget ért.
Napi.hu, 2015. február 26. csütörtök, 14:15
Fotó: Napi.hu

A konfliktus elsősorban a drasztikus teljesítménynövelés miatt alakult ki. Korábban 3200 darab félsertést kellett feldolgozni egy műszak alatt, ma már 3600 darabot, néha még többet. A pluszteljesítményért azonban nem járt több fizetés, a dolgozók elkeseredtek, és elégedetlenkedni kezdtek - írta az Index.

A sztrájkot a LIGA Szakszervezetekhez tartozó Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezete (ÉMFSZ) hirdette meg. A munkabeszüntetést célt ért, a megállapodás szerint ugyanis fejenként 30 ezer forint utalványt kapnak a fizikai dolgozók, továbbá bérrendszer továbbfejlesztésére, a bérek emelésére, a teljesítmény meghatározására vonatkozó, 2015. május 1-től hatályba lépő új bérrendszer bevezetésével kapcsolatos tárgyalásokat folytatják. Az új megállapodásig a csomagoló üzem területén dolgozóknak a túlórákat a tárgyhónapban fizetik ki, a jelenlegi négy havi munkaidőkeret megtartása mellett, a munkáltató pedig mindent elkövet annak érdekében, hogy a létszámproblémákat megoldja.

HOZZÁSZÓLÁSOK