Végleg vége a pápai húsgyárnak?

Nagyon úgy fest, véget ért a súlyos állami, önkormányzati pénzeket felemésztő pápai húsgyár évek óta tartó agóniája - írja a hvg.hu. A tulajdonos önkormányzat pár hónapja nem ment bele abba, hogy egy érdeklődő 1 euróért megvegye a céget, most az önkormányzat döntött a felszámolás elindításáról.
Napi.hu, 2015. november 7. szombat, 17:20
Fotó: Napi.hu

A tulajdonos pápai önkormányzat pénteken, november 6-án úgy döntött, hogy felszámolást kezdeményez a Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft. és a Pápai Hús Kft. esetében. Erről a helyi lapot, a Veol.hu-t is tájékoztatta az önkormányzat.

A hvg.hu szerint ez azt is jelenti, hogy elégett az a másfél milliárd forint, amelyet az Orbán-kormány - voltaképpen a pápai önkormányzaton keresztül - egy 2012 végi döntésével beleöntött a húsgyárba. (A pénzt hivatalosan a város kapta, amely abból kísérletet tette a rossz bőrben levő húsgyár megmentésére.) De az állam által odafolyatott pénz ennek a többszörösére rúg - jegyzi meg a lap.

A gyármentés Pápán főként abból állt, hogy önkormányzati tulajdonba vették a céget. A kormánytól kapott 1,5 milliárd forintból tőkeemelést és kölcsönt ígért az önkormányzat, de a pénzek befizetésével több mint egy évet csúszott, és a húsüzem csak 2014. április 19-től kapta meg a mentőövet. Ezt azonban a cég 2013-as beszámolója szerint azonnal el is kellett költeniük a beszállítók kifizetésére. A gyár emellett további 400 millió forintot kapott a Vidékfejlesztési Minisztériumtól, ami szintén a beszállítók egy részének kifizetésére ment el.

A mentőakció kudarcot vallott 2013-ban: a húsgyár 2,1 milliárd forint veszteséggel zárta azt az évet. A gyár 2013 közepén csődvédelembe menekült, aminek az lett az eredménye, hogy 2014-ben egy csődegyezség alapján a hitelezők milliárdokat buktak, a követeléseik közel felének búcsút mondhattak. A veszteségek és a csőd ellenére azonban a cégnek 2014 júniusában ismét mentőövet dobott a kormányzat. Az MFB újabb 4,2 milliárd forintot adott a cégcsoport egyik tagjának, amiből az megvette a Pápai Hús 1913 Kft. eszközeit, és ebből kifizették egy korábbi MFB-hitel egy részét.

Az állam összességében az elmúlt hat évben - különböző csatornákon keresztül - összesen csaknem 11 milliárd forintot öntött ebbe a vállalatba, amelynek még a részleges megtérülése is erősen kétséges - jegyzi meg a lap. A társaság legnagyobb hitelezője az MFB Zrt., amely 2008-ban közel 5 milliárd forint hitelt adott, akkor is azért, hogy megmentse az összeomlástól.

A sorozatos mentőövek ellenére a pápai húsgyár (egészen pontosan: az üzemet idén júliusig üzemeltető cég) megint súlyos helyzetben van, a társaság törzstőkéje a jegyzett tőke alig több mint 20 százaléka volt, magyarán a cég komoly vagyonvesztést szenvedett el.

A Veol.hu-hoz eljuttatott közleményben azt írják, hogy a Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft. (korábban Pápai Hús 1913 Kft.) tavaly júliusban csődegyezséget kötött a hitelezőivel, azonban a továbbra is fennálló tőkehiány miatt a reorganizáció elmaradt, a társaságok tartalékai idén november elejére kimerültek. Állításuk szerint az oroszországi export ellehetetlenülése jelentősen hozzájárult a helyzethez.

A hvg.hu ehhez még hozzáteszi, hogy egy májusi jegyzőkönyv szerint pár hónapja, egy májusi jegyzőkönyvből kiderült, hogy lett volna egy jelentkező a húsgyárra, 1 eurót adott volna érte, de a tulajdonos önkormányzat nem ment bele az ügyletbe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2015.11.11 15:52

Végleg vége a pápai húsgyárnak?
-Ez attól függ.Ha érdekli a cég Csányi Sanya bá'-t,és jó áron meg tudja venni,akkor megy tovább a piros bicikli.Állandó állami és EU-s pénzből talpra áll.Esetleg a Nemzet gázszerelője veszi meg egy forintért.És a haza (Pápa)fényre derül.Vagy megy az egész a lecsóba!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.11.11 15:26

@Bulemia: " Érthetőnek találom, hogy a megmaradt egyetlen ipari létesítményét Pápa igyekezett megmenteni.
Igazad van, semmit sem értettek a hatalom emberei ( a Nemzeti Menedzsment ) az üzlethez, annál inkább a pénz elszórásához."

Nem is kellett volna értenie a Népnemzeti fideszes Elitnek? semmihez...
A Kisalföld c. napilap mai számában egy derék pápai kifejti, hogy mindenről a Fletó tehet:)) Pápa szülöttének a milliárdos Gyurcsánynak lett volna kötelessége a derék jobber szerint segíteni a városon, és megmenteni a húsgyárat....

Az, hogy a rendszerváltás óta csak fideszes városvezetés van az nem lényeges.
Miként az sem, hogy a Köteles Laca is pápai a szochazás családjával együtt.

Egyszerű az élet a jobboldalon:)) Fletó a hibás aztán kész. Így nem kell gondolkodni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemvagyok1, 2015.11.08 16:30

Ha már pénzszórás olyan fideSS-es módra, akkor (és ezt megpróbálom idézni...) "merjünk nagyok lenni"
http://nol.hu/belfold/sostoi-botrany-mar-a-rendorseg-is-nyomoz-1573403
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.11.08 15:24

@Abbe:

Érthetőnek találom, hogy a megmaradt egyetlen ipari létesítményét Pápa igyekezett megmenteni.

Igazad van, semmit sem értettek a hatalom emberei ( a Nemzeti Menedzsment ) az üzlethez, annál inkább a pénz elszórásához.

Pápa 2015-ös költségvetési kiadásai összesen 7.5 milliárd Ft-ot tesznek ki. (http://papa.hu/sites/default/files/fajlok/2015._evi_osszevont_koltsegvetes_mak.pdf)

A gyárba beleölt pénz másfél évi működést tett volna lehetővé vagy valami normális, megtérülő beruházás létrehozását.

A Nemzet, amely Jobban Teljesít a pazarlásban, a pénzszórásban és a tudatlanságban a legnagyobb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.11.08 15:11

@nemvagyok1: " ami nem működik, azt nem erőltetni, hanem felszámolni kell!"

A dolog kiválóan illeszkedik a magyar narancs, gumipitypang stb. szintű ténykedéshez. Az előzőekről azt mondták, hogy a munkás-paraszt hatalom emberei felkészületlen káderek voltak. Ezek a vezetők a csuti maláj imádóinak köréből kerültek ki, főleg azután, hogy a pápai fidesznyik önkormányzat is résztulajdonos lett. Úgy néz ki, hogy semmivel nem tudnak többet az általuk oly nagyon megvetett szocialista kádereknél.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html