Kiemelkedően sikeres évet zárt a Budapest Alapkezelő Zrt.: az alapok vagyona 47 százalékkal nőtt az év folyamán, az év végén a kezelt vagyon 371 milliárd forint volt, idén február végén pedig már átlépte a 400 milliárdot - mondta Fatér Gyula vezérigazgató (képünkön). A cég belépett a cseh piacra, súlya már 2 százalék, 50 milliárd forint értékű kezelt vagyonnal. A cég tavaly hat új alapot indított.

A piac jelenleg 2015 második felére várja az első Fed-kamatemelést. A feltörekvő piacok voltak a korábbi évekbeli Fed-könnyítés nyertesei, most viszont a piac likviditásbőség végét árazza. Idén pedig a fejlett piaci hozamok korrekciója sem tudott pozitívan hatni a fejlődő piacokra, azaz más is áll a háttérben: ezek a strukturáis problémák - állapította meg Bebesy Dániel, az alapkezelő kötvényes portfoliómenedzsere. Azok a gazdaságok szenvednek a legjobban, ahol jelentős a külső finanszírozási igény.

Magyarország sokban különbözik  a többi feltörekvő piactól. Ennek fő eleme a jelentős mérlegkiigazítás, ám a magas adósságállomány miatt még mindig  a legsérülékenyebb gazdaságok közöttt van, miközben alacsony maradt a potenciális növekedés is. Így fontos a devizatartalék magasan tartása. Mivel a magyar finanszírozásban a külföldiek szerepe meghatározó, ezért figyelni kell a nemzetközi tőkeáramlásokra: a veszély az, hogy nemzetközi likviditás csökkenésével párhuzamosan a külföldiek eladják magyar államkötvényeiket - fogalmazott Bebesy.

A feltörekvő piacokon a magyar kötvények relatív árazása nagyot változott. Jelenleg a feltörekvő piaci átlagnál 1 százalékponttal kisebb hozammal megelégednek a magyar kötvénybe fektetők a korábbi plusz 1-5 százalékponttal szemben. Kérdéses azonban ezen állapot fenntarthatósága - mondta a szakértő. Csakhogy az utóbbi hónapokban az MNB úgy vágta tovább az alapkamatot, hogy a magyar cds-felár nem változott. A folyamat egyre nagyobb eséllyel forintgyengülésbe mehet át, mivel a befektetők úgy érzik, hogy nem kompenzálják őket a kockázatokért - mondta Bebesy. Véleménye szerint ha tovább vágják a kamatot, az euróval szemben az új egyensúlyi pont 320 forint körül lehet.

Forrás: Bloomberg, Budapest Alapkezelő Zrt.