Veszélyes lehet a farsang

A fogyasztóvédelem által vizsgált gyermek maszkok, jelmezek és parókák több mint fele tűzveszélyes - derült ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) ellenőrzése során.
MTI, 2016. február 18. csütörtök, 11:03
Fotó: Napi.hu

A termékbiztonsági vizsgálatok során 30-féle termékből 16 nem felelt meg a követelményeknek.

A gyermekeknek szánt maszkok és jelmezek jellemzően műanyagból, illetve műszálas anyagból készülnek, amelyek égésgátló adalék nélkül gyorsan, nagy lánggal égnek, ami tűz esetén gyorsan súlyos égési sérüléshez vezethet.

A legveszélyesebbek a műanyag fóliából készült jelmezek, amelyek rendkívül hevesen és gyorsan égtek. A textilből készült jelmezekkel idén sem volt probléma, azonban a parókák egy kivétellel továbbra sem mentek át a vizsgálatokon. A műanyagból készült álarcok általában megfelelnek a követelményeknek, de a szakemberek idén is találtak kétféle nagyon vékony anyagú, silány minőségű műanyag álarcot, amelyek megbuktak a vizsgálaton.

Az NFH felhívta a figyelmet: a gyártók kötelezettsége szem előtt tartani, hogy a maszkok, parókák, jelmezek lánggal érintkezve vagy meg se gyulladjanak, vagy ha meggyulladnak, a láng eltávolodása után azonnal, vagy nagyon rövid időn belül kialudjanak, ezzel megelőzve a súlyos égési sérülést.

A nem biztonságos maszkokat és jelmezeket a hatóság kivonja a forgalomból. A veszélyes termékek magas aránya miatt a hatóság továbbra is szükségesnek tartja a következő években a termékkör rendszeres, átfogó ellenőrzését.

A vizsgált termékek listája a hatóság honlapján található.

HOZZÁSZÓLÁSOK