− Milyen piaci körülmények között távozik?
− A gazdasági válság beköszönte, azaz 2008 vége óta, meglehetősen átalakult a piaci helyzet. Magyarország alapvetően nem egy nagy piac és az egyre öregedő lakosság miatt a vásárlóerő is alacsonyabb Nyugat-Európához képest. Amikor 1998 áprilisában megnyitottuk az első áruházunkat Budaörsön, akkor ezt azért tettük, mert bíztunk a magyar gazdaság erejében. Ezt a bizalmat igazolja az azóta megnyitott további 11 áruház. A magyar vásárlók esetében egyre hangsúlyosabb az a tendencia, hogy figyelnek az árakra, s ez a válság beköszönte óta még inkább igaz: a jó ár/érték arányt keresik, és minden eddiginél hangsúlyosabbá vált az akcióban történő értékesítés. Azonban diszkontár-politikánknak és akciós stratégiánknak köszönhetően még ezekben a nehéz időszakokban is sikerült vásárlószámot növelnünk.
A piaci folyamatokkal kapcsolatban elmondható, hogy 2010 második féléve óta javuló tendenciát látunk a forgalomban, emellett 2011 első két hónapja is jónak mondható e szempontból. Amennyiben tartják magukat a folyamatok, kielégítő évet zárunk 2011-ben. Persze az év nagy része − a kereskedelmi szempontból kiemelt húsvéti és karácsonyi időszakokkal együtt − még hátravan.

− Felidézve a kezdeteket, milyen stratégiai mérföldkövek mellett haladt az Auchan és hogyan tudta tartani azt hosszú távon? Volt-e ad hoc irányváltás, ha igen, mikor és milyen célból?
− A stratégiánk nyitás óta ugyanaz: nagy alapterületű hipermarketeket akarunk építeni, ahol a vásárlók mindent megtalálnak egy fedél alatt. Olyan áruházakat, amelyek hozzájárulnak a vásárlóerő és a vásárlók életminőségének növeléséhez, ahol a vásárlók időt takarítanak meg.
A terjeszkedés első szakaszában Budapesten és környékén akartunk áruházakat nyitni: a budaörsi (1998), soroksári (2000) és dunakeszi (2001) áruházak megnyitásával ebbe az irányba indultunk. Mára kilenc áruházunk van a fővárosban és környékén, közülük a legfiatalabb a 2009-ben, már a válság közepén megnyitott maglódi áruházunk. Ezzel párhuzamosan három áruházunk nyílt vidéken: Székesfehérvárott (2001), Kecskeméten (2002) és Miskolcon (2008). Ez utóbbi is már a válság hónapjai alatt nyitotta meg kapuit. Külön öröm volt, hogy több száz munkahelyet tudtunk teremteni ebben az időszakban, amikor mindenki a munkahelyek tömeges megszűnéséről beszélt, s tegyük hozzá azt is, hogy Miskolcon amúgy is magasabb a munkanélküliségi ráta, mint az országos átlag.
A diszkontár-politikánk bizonyított. A széles termékválaszték tetszik a vásárlóknak, akiket sikerült "kiismernünk" ez idő alatt. Emellett munkatársaink is a vásárlóink, általuk tehát azonnali és közvetlen visszacsatolással rendelkezünk. Nagyon odafigyelünk a vásárlók igényeinek változásaira, tiszteletben tartjuk kívánságaikat és gyakran elébe megyünk a várakozásoknak. Azt szeretnénk, ha modern, innovatív kereskedőként tartanának számon minket.

− Vezérigazgatóként sikerült megvalósítania valamennyi célkitűzését?
− Úgy vélem, hogy egy vállalat létrehozása már önmagában siker. Ha hozzáteszem, hogy ma már 5600 munkatársunk van, akik közül jó néhányan az első áruházunk megnyitása óta velünk dolgoznak. Komoly része volt a sikerben a − mára már több mint 750 − helyi beszállítónak is, akik az áruházainkban található termékek mintegy 90 százalékát biztosítják. Az elmúlt évek folyamán az Auchant megismerték és megszerették a vásárlók. Igen, azt gondolom, hogy ezt sikernek kell tekinteni.
Ha pusztán gazdasági oldalról nézem, akkor az Auchan Magyarország ma nem sikeres, hiszen még mindig veszteséges. De ha azt is hozzáteszem, hogy 12 kereskedelmi központunk van, s ezek mindegyike meghatározó szerepet tölt be saját vonzáskörzetében, s ha elmondom, hogy immár évek óta a magyar lakosság háromszorosát teszi ki az éves vásárlószámunk, akkor ennek alapján feltételezhetően mégiscsak sikertörténet a vállalat.
Épp a válság beköszönte előtt, 2008-ban vizsgáltuk felül a vállalati tervünket, ahogyan minden 4-5 évben ezt tesszük. Azt mondtuk, hogy az Auchan Magyarország egy 35-36 hipermarketből álló kereskedelmi lánc lesz. Ezt a célkitűzést továbbra is fenntartjuk, bár lehet, hogy a megvalósításához néhány évvel többre lesz szükségünk, mint eredetileg terveztük, de szakmailag felkészült és dinamikus csapattal rendelkezünk.

− Több fejlesztésben, így például a pénzügyi szolgáltatásokban, a hűségprogramokban és a munkaerőképzésben élen járt a cég, ugyanakkor például a saját márkás szortiment kialakításában nem kívánt úttörő szerepet vállalni. Mi ennek az oka?
− Ez volt a kiindulási stratégiánk: akkor kezdünk el saját márkás termékekkel foglalkozni, ha megvan hozzá a minimális méretünk, és ez a téma 12 áruháznál kezdett relevánssá válni. A saját márkás termékek fogadtatása jó volt − a vásárlók láthatóan elégedettek ezekkel a termékekkel, ami nem véletlen, mert jó minőségű termékeket kínálunk kedvező áron. Ilyen módon ezek a termékek megfelelnek a vásárlói elvárásoknak. Elsősorban magyarországi beszerzési lehetőségeket kerestünk, így ma a saját márkás beszállítóink 75 százaléka magyar vállalkozás. A saját márkás portfólió napról napra szélesebb, arra törekszünk, hogy a legtöbb vásárlói szükségletre megfelelő választ tudjunk adni. Ma az élelmiszeren és a nem élelmiszertermékeknél ezernél is több áruval dolgozunk, s ez a szám folyamatosan nő.

− Az Auchan vezette be a diszkont-hipermarket fogalmát. Marad-e az üzletpolitika, vagy változik a szortimentpolitika a jelenleg kialakult piaci közegben? Hová helyezik a hangsúlyt a termékválaszték kialakításakor?
− Mint korábban már említettem, diszkontpolitikánk beváltotta a hozzá fűzött reményeket, s az általa biztosított lehetőségek még fontosabbak egy olyan időszakban, amikor a gazdasági válság sújtja a lakosságot. Ennek a politikának a keretében határoztuk meg, hogy minden termékcsalád esetében az első árnegyedben nagyon erősek akarunk lenni, hogy a vásárlók megfelelő választ találjanak az igényeikre. S ami még fontos számunkra, hogy mindig nagyon széles, a vásárlói igényeknek megfelelő választékkal akarunk dolgozni, hogy ily módon is megkülönböztessük magunkat a kisebb áruházaktól.

− A szolgáltatási versenyben hová helyezi az áruházláncot a hipermarketláncok piacán?
− A vásárlóknak nyújtott szolgáltatások területén egy kereskedő soha nem lehet elég jó. Az Auchannak megvannak a maga erősségei ezen a területen, amelyeket ismernek és értékelnek a vásárlók. Például az évente négyszer készülő kasszafelmérésben a vásárlók beszélnek arról, hogy a pénztár-hostessek nálunk mosolygósabbak, kedvesebbek, mint a versenytársaknál. A vásárlóknak nyújtott szolgáltatások szempontjából nagyon fontos a vásárlói észrevételek kezelése − és mi a fontosságának megfelelő erőforrásokat biztosítjuk a témának.

− Nyilván sokan meglepődtek, hogy távozik az Auchan Magyarország éléről. Mi az, amire az elmúlt évtizedben kifejezetten büszke?
− Tizenhat éve dolgozom Magyarországon, ami majdnem rekord a kiküldetések területén, ezért nem meglepetés a távozásom.  Mindent összevetve a nálunk dolgozó munkatársak kvalitásaira, szakmai felkészültségére, a kereskedelmi központjaink kiváló elhelyezkedésére és minőségére, valamint a fővárosban elfoglalt helyünkre vagyok büszke.