Úgy tűnik, a jegybank totális háborút indít a csalók ellen, amelynek részeként egy világviszonylatban is újszerű kezdeményezést indítanak el. Az MNB kísérleti jelleggel anyagilag is támogatja, hogy a kiskereskedők megbízható bankjegyellenőrzést lehetővé tevő modern UV-AC-készülékeket vásároljanak.

A program első részeként a bankjegyvizsgáló készülékeket forgalmazni szándékozó cégek körében kerestek partnereket. Ezektől a cégektől vehetik az MNB támogatását elnyerő kiskereskedők az UV-A/C-berendezéseket. A jegybank - állításuk szerint a folyamatos forgalmazói érdeklődésre tekintettel - több mint egy hónappal, június 14-re hosszabbította meg a forgalmazói pályázatok benyújtásának határidejét.

A forgalmazói pályázat meghosszabbításával párhuzamosan azonban az MNB elindítja a tudatos bankjegyellenőrzés elterjesztése érdekében márciusban meghirdetett jegybanki program második fázisát is. A jegybank a pályázat során az UV-A/C-készülékek nettó kiskereskedelmi árának 60 százalékával (de készülékenként legfeljebb 20 ezer forinttal) támogatja a programban résztvevő kiskereskedőket. Pályázni azok a kiskereskedelmi tevékenységet végző kereskedők tudnak, akik szerepelnek a nyilvános cégjegyzékben, nyilvánosságra hozták 2010. évi beszámolójukat, üzleteikben meghatározott termékkör-kategóriába eső termékek forgalmazását végzik, üzletük alapterülete nem haladja meg a 400 négyzetmétert, illetve üzletenkénti tavalyi éves árbevételük meghaladja a 10 millió forintot.

A jegybank a pályázatok elbírálása után postázza el a támogatást igazoló kupont és az információs anyagokat az arra jogosultaknak. A kereskedők az MNB forgalmazói listájáról választhatják ki, hogy hol vásárolják meg az MNB támogatás értékével csökkentett áron az UV A/C készüléket. A támogatásra fordítható pénzügyi keret összértéke 50 millió forint.