Viszlát euró! - egy lépéssel közelebb kerültünk az első kilépőhöz?

Portugáliában egy 64 éves közgazdászprofesszor, Joao Ferreira do Amaral könyve vezeti a bestsellerlistát, megelőzve számos diétáskönyvet és A szürke ötven árnyalata című világsikert. A könyv címe: Miért kellene feladnunk az eurót?
Komócsin Sándor, 2013. május 29. szerda, 06:32

Megjelenése óriási vitát indított útjára az ország gazdasági bajainak forrásáról − nagyon sokan vélik úgy, hogy nem a gyűlölt megszorítások, hanem a közös európai valuta bevezetése vitte zsákutcába Portugáliát. Amaral végkövetkeztetése szerint az ország gazdaságának nincs esélye a növekedésre a monetáris unióban, mivel annak valutája túl erős a portugál vállalatoknak. Ezért szerinte az egyetlen esélyük az, hogy visszatérnek a nemzeti valutához, az escudóhoz, amely gyorsan leértékelődne, olcsóbbá és ezzel versenyképesebbé téve a portugál termékeket és szolgáltatásokat, ami az export felfutásához vezetne.

Az EU és az IMF 2011. tavaszi 78 milliárd eurós segélycsomagjáért cserébe a lisszaboni kormány jelentősen csökkentette a közkiadásokat, emelte az adókat, szabadabbá tette a munkaerőpiacot, amitől − a donorokkal együtt − azt remélte, hogy vonzóvá teszi az országot a befektetők számára és ennek köszönhetően idén már bővülhet a gazdaság. Ennek azonban semmi jele, sőt, a továbbra is visszaeső GDP miatt nő a költségvetési deficit. Mára világossá vált, hogy a megszorítások nem működnek − állítja Amaral. A következő lépés, hogy felismerjük: az eurózóna-tagság nem fenntartható Portugália számára.

A professzor vitapartnerei szerint már az euró feladásának emlegetése is azzal a veszéllyel jár, hogy a befektetők kivonják a pénzüket az esetleges kilépés után bizonytalanabbá váló piacról. Akik mellette állnak, azok visszafordítják az európártiak fő érvét, miszerint az euró feladása a bérek és a megtakarítások gyors értékvesztésével és Portugália elszigetelődésével járna. Szerintük a megszorítások is éppen ezt eredményezték. Elemzők szerint a vita kimenetele azon áll vagy bukik, hogy a kormány az EU−IMF-segélyprogram feltételeit teljesítve fel tud-e mutatni eredményeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kibic, 2013.05.29 11:14

Kettő korábbi intézkedés a brutális megszorításokból, amire emlékszem:
- A munkanélküli segély a korábbi három év helyett csak kettő évig jár!
- A közalkalmazotti munkaidőt heti 35 óráról 40 órára emelik!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2013.05.29 07:26

Csönd legyen. Most már szeretnêk látni valami normális egyenlegkiigazítást. Hol a 3%? Hol a 78 mrd euro?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html