Kiderült: a vízlopók miatt volt haváriahelyzet nyáron Siófokon

A vízhálózat veszélyeztetése miatt nyolc felhasználóval szemben is rendőrségi feljelentést tett a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV); a cégnek több mint 60 millió forintjába került elhárítania a szabálytalan rákötések miatti nyári ivóvíz-minőségi problémákat.
Domokos Erika, 2020. szeptember 24. csütörtök, 20:40
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A víziközmű-szolgáltatónak júliusban két alkalommal kellett vízfogyasztási korlátozást elrendelnie Kilitiben, Siófok déli városrészében az ivóvíz baktériumszennyezettsége miatt, amely öt-hatezer lakost érintett. Az ellenőrzések során bebizonyosodott, hogy több felhasználási helyen is illegálisan rákötöttek saját kutat az ivóvízhálózatra - írta közleményében a DRV.

A haváriahelyzetek elhárításában közvetlenül és közvetve csaknem 350 ember vett részt, a munkálatok 60,6 millió forint ráfordítást igényeltek a szolgáltatótól, amit még növel a mosatásoknál elfolyt és az érintett lakosoknak ivóvizet biztosító lajtos kocsik feltöltéséhez szükséges több ezer köbméternyi víz költsége - áll a közleményben.

Sok munka és költség a helyreállítás

A DRV hangsúlyozza: az esetet követően megkezdte az ingatlantulajdonosok kezelésében lévő kutak és az ivóvízvezeték-rendszer illegális összekötéseinek kivizsgálását, valamint szakembereik folyamatosan végzik a városrész több mint 2500 bekötési helyén a vezetékes ivóvíz szennyezését akadályozó, úgynevezett visszacsapó szerelvények beépítését. Ez utóbbira további 15 millió forintot különített el a szolgáltató, saját forrásból.

Feljelentést tettek

Az illegális rákötés törvénytelen és szankciókat von maga után, nem beszélve arról, hogy súlyos egészségügyi kockázatot jelent - mutat rá közleményében a szolgáltató.

A kiliti esetben a DRV a saját szabályzatai szerinti intézkedéseken túl nyolc felhasználójával szemben rendőrségi feljelentést tett. Az ügyben az ingatlantulajdonosok mellett fokozottan fennáll a felelőssége az összekötést megvalósító szerelőknek is - közölte Lakatos Edina, a DRV Zrt. sajtószóvivője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

androméda2, 2020.09.27 13:47

Javaslom, hogy ellenőrizzék mindenhol. Elég, ha a szolgáltató elzárja a vizet leolvasáskor, és a lakásban pedig megnyitja a csapokat. Természetesen nem előre bejelentve. Meglepődnének, hogy mennyien lopják a vizet. Igen, valóban nagyon magas a víz-és csatornadíj, de talán azért is, mert lopják. Biztosan kiszűrhető lenne. A szolgáltató is tudja, hogy mennyi lehet az optimális fogyasztás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.09.25 14:07

@Archer58:
Elmondom, miről van szó. Nekem van egy nyaralóm Siófokon, az érintett területhez közel. A vízdíj + csatornadíj nagyon magas ezen a területen.
Az "okos" tulaj fúrat egy kutat. Erre rátesz egy szivattyút egy "presscontrol"-lal. Ha ezt az otthoni hálózatra ráteszi, akkor ez tökéletesen, a hálózati vízhez hasonlóan ellátja a fogyasztását és csak az elfogyasztott nem túl sok áramot kell fizetni. Egy ilyen presscontrol 10 ezer forintba kerül és észre sem veszed, hogy nem hálózati vizen vagy! Ebben az esetben sem vízdíjat (hiszen nem is vesz ki vizet a hálózatból), sem csatornadíjat nem fizet! Utóbbit meg a hálózati víz fogyasztás után számolják.
Mondjuk ez utóbbira már rásüthető, hogy lopás, hiszen a szennyvizet kezelni kell, de ezen most ugorjunk át.

Ezt egy átlagos vízvezeték szerelő, vagy jobb barkácshajlamú egyén meg tudja magának csinálni egy átkötéssel a meglévő hálózatra "ügyesen is.
Két helyen siklik ki a dolog és a hálózat visszafertőzése emiatt következik be:
1. a fúrt kút vize bakterológiailag szennyezett. Én fúrattam kutat, 25 méterről jön fel a víz és bevizsgáltattam. Kifogásolt ivóvíznek minősül, azaz fogyasztható, de alacsony mennyiségű (még határ alatti) baktériumot tartalmaz. Pont azt, mint ami a Kilitin levő hálózatot elfertőzte. Mi van akkor, ha valaki a feljebb lévő vízrétegből vesz vizet, hiszen víz van ott is és a kút minden métere sok pénzbe kerül...? Nyilván még nagyobb a baktérium fertőzöttség.
2. Rosszabb képességű barkácshajlamú, vagy hülyébb szerelő ráköti a hálózatra egy "T" idommal és lehet szelepelni, honnan kapjon a ház vizet. Kútról, vagy a hálózatról? A telepített szivattyú általában 4-5 bar nyomáson dolgozik. Ez nagyjából megfelel az utcai vezeték átlagos nyomásának. Ha azonban bárki nyitva hagyja az utcai hálózat irányába a szelepet, vagy az csak átenged, akkor az utcai nyomás időszakos csökkenésekor a kútban lévő szivattyú elkezdi a fertőzött vizet a hálózatba termelni!!!

Nyilván nem a fülön csípett szabálytalan rákötésű ingatlanok mindegyikénél, de valakinél megtörtént ez a dolog, talán csak a tulaj volt feledékeny, amikor tavasszal a téliesítésből "élesítette" a hálózatát, vagy a szerelő nem magyarázta el, hogy csak az egyik golyóscsap lehet nyitva!
Tök mindegy, rovancsoltak és akinél -általában a vízóra akna környékén- megtalálták a szabálytalan rákötést, azt most kegyetlenül megbüntetik... és jogosan!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lutria, 2020.09.25 13:42

Hol van a címben említett "vízlopás",az akkor állna fent ha vízhálózatból a mérőóra megkerülésével vennének ki vizet és azt mondjuk medencetöltésre használnák,itt meg valamiért inkább hozzátöltöttek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lutria, 2020.09.25 13:38

Azért az érdekelne hogy mi abban az üzlet ha valaki a saját kútját ráköti a városi vízhálózatra,ha illegális volt akkor még vízművektől sem kaphatott érte pénzt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zgroska@gmail.com, 2020.09.25 11:42

@Sorathul:
És azok? Vagy csak "magyarkodnak"?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html