Vizsgálja az iparkamara javaslatát az IM

Az Igazságügyi Minisztériumban folyik a cégnyilvántartási rendszer felülvizsgálata - közölte a minisztérium szerdán az MTI megkeresésére szerdán.
MTI, 2016. április 27. szerda, 13:15
Fotó: Napi.hu

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke kedden jelentette be, kezdeményezik a kormánynál, hogy a teljes hivatalos cégregisztrációs tevékenység kerüljön a cégbíróságtól a kamarához. A kamara elnöke a bürokrácia csökkentésével, a gazdasági biztonság és hatékonyság érdekeivel indokolta az indítványt. Úgy vélte, az üzleti élet tisztasága szempontjából fontos, hogy minden cégadat egy helyen legyen, a kamarai rendszer fejlesztése során pedig nagyon sok céginformáció gyűlt már eddig is össze, ezt egészítené ki és tenné teljessé a hivatalos cégregisztráció. Megjegyezte, hogy kezdeményezésük a nemzetközi gyakorlatban nem szokatlan, a világ legtöbb fejlett országában a cégregisztrációt a kamarák végzik.

Az IM közölte: a cégnyilvántartási rendszer felülvizsgálatát az igazságügyi tárca jelenleg is végzi, és ennek keretében az összes beérkező felvetést, javaslatot megvizsgálja. A kormány elé ugyanakkor még nem került ilyen tárgyú előterjesztés.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán közölte, hogy megfontolásra méltónak tartja a kamara kezdeményezését, hogy a teljes hivatalos cégregisztrációs tevékenység kerüljön a cégbíróságtól a kamarához. A tárca közleménye szerint az MKIK felvetése a bürokrácia csökkentését és a gazdaság érdekeit szolgálja, így mindenképpen alkalmas a további egyeztetésre. A döntést természetesen széles körű egyeztetés után, a kamarák és a vállalkozói érdekképviseletek véleményének figyelembe vételével kell majd meghozni.

HOZZÁSZÓLÁSOK