Vonattal utazik? - fontos változásokra készülhet

A 100 kilométer alatti utazásra szóló vasúti jegyek érvényessége a MÁV decemberi menetrendváltásakor, azaz december 9-től 4 órára módosult, mert ezen a távon az egy útra szóló, nem kezelt jegyek visszatérítésének lehetőségével egyre többen éltek vissza - közölte a vasúttársaság.
Szepesi Anita, 2018. december 3. hétfő, 08:21
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Különösen a budapesti elővárosban, a Budapest-Székesfehérvár vonalon nyáron, illetve a Budapest-Vác-Szob vonalon egész évben öltött egyre aggasztóbb méreteket a csalás. Az elővárosban fokozottan jelentkező utasszám-növekedés - és így a jegyvizsgálók munkaterheinek növekedése - miatt a munkatársak minden igyekezetük ellenére sem tudnak mindig minden jegyet kezelni, és az utóbbi időben egyre több utas fedezte fel a nem kezelt jegyek visszatérítésének "lehetőségét" - olvasható a MÁV-Start közleményében.

A megváltott menetjegyekkel történő visszaélések csökkentésének kérdése más európai vasúttársaságoknál is probléma, a megoldást a legtöbben a menetjegyek érvénytartamának korlátozásában látják; Olaszországban például 4, illetve 6 óra a belföldi menetjegy felhasználhatósága.

A reggel 7 órakor vásárolt, 100 kilométeres távolságnál rövidebb útra érvényes menetjegy 11 óráig felhasználható, viszont még a jegyvizsgáló szándékos elkerülése sem teszi lehetővé, hogy a délután - munkából, iskolából - a kiindulási állomásra visszatérő utas visszatéríttesse menetjegyét.

A MÁV-Start tapasztalatai szerint a vásárlások túlnyomó többségét - különösen a 100 kilométer alatti távokon - azonnali utazás követi és az elővételben vásárló utasok többségének sem okoz gondot az utazási időszak pontosabb megjelölése, ezért a vasúttársaság bízik benne, hogy az elővétel új feltétele - az utasnak ismernie kell az utazás időpontját vagy az igénybe venni kívánt vonatot, hogy menetjegye az utazása teljes tartama alatt érvényes legyen - nem fog komolyabb fennakadást okozni a jegyvásárlásnál.

További fontos változás, hogy az érvénytartam kezdete után csak a kiindulási állomáson lehet kérni a jegy árának visszatérítését (kivéve, ha az utazás forgalmi akadály miatt hiúsul meg). A december 8-ig elővételben megváltott jegyek a régi szabályok szerinti (hosszabb) érvénytartammal használhatók fel, de visszaváltásuknál december 9-i országos menetrendváltástól már az új szabályok lesznek az érvényesek.

Díjszabási változások:

A díjszabás is módosul december 9-től; fontos változás a csere lehetősége. Ha az utas azt szeretné, hogy - a díjszabásban megengedett módon - a vasúttársaság visszatérítse a jegye árát, de egyúttal új menetjegy vásárlását is kezdeményezi, akkor a visszatérítést és az új vásárlást egy cserének kell tekinteni abban az esetben, ha az eredeti és a csere során kiadott új menetjegy értéke azonos, vagy az új menetjegy értéke magasabb és az utas a két menetjegy árának különbözetét megfizeti.

Ha az új menetjegy értéke nem éri el az eredeti menetjegy értékét, akkor az eredeti jegy árát vissza kell téríteni és új menetjegyet kell kiadni. Csere esetén nem számítanak fel kezelési költséget. Csere csak pénztárban és csak abban az esetben lehetséges, ha a menetjegy visszatérítését a díjszabás vagy a kedvezményre vonatkozó szabályozás nem zárja ki. A legfeljebb 100 kilométer távolságra kiadott menetjegy az érvényességi idején belül, a rajta feltüntetett kiindulási állomáson cserélhető. A 100 kilométernél hosszabb távolságra kiadott menetjegyek esetében a cserét a menetjegy érvénytartamának legfeljebb első napjáig lehet kezdeményezni.

Az új jegyértékesítő automatákban, interneten, illetve Vonatinfóból történő vásárlás esetén nem kell külön beállítani az érvényesség kezdetét, mert a jegy érvényessége automatikusan attól az időponttól kezdődik, amikor az utazásra kiválasztott vonat a beállított indulási állomásról elindul.

Az e-vonatjegy visszaváltása kizárólag az internetes jegyértékesítési felületen, illetve a Vonatinfó alkalmazásban, online váltható vissza, az érvényesség megkezdése előtt legkésőbb 1 órával. Az automatás átvétellel vásárolt menetjegy az érvényesség végéig visszaváltható: kinyomtatás előtt online, kinyomtatás után a pénztárban vásárolt jegyekkel egyező módon és feltételekkel. Az online visszaváltásnál a MÁV-Start a pénztárihoz képest kedvezőbb mértékű kezelési költséget számít fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ha-ha-ha, 2018.12.03 09:14

ez egy bunkóság a köbön. az addig rendben van, hogy 4-6 órán túl nem váltják vissza, de az nem, hogy reggel nem vehetem meg a jegyet délutánra melóból hazafelé. az ember siet a vasútállamosára melóból, és akkor még jegyet vegyen, hadd késse le a vonatot mi genyák ?
akkor tegyék lehetővé, hogy ne csak a pénztárnál lehessen jegyet venni, hanem a kallerttől is a vonaton. hulladék egy cég ez, állandóan túráztatja az utasokat. lépcső fel, lépcső le, körbekerülni az épületeket, és most még egyszerre se lehet megvenni a jegyet. hogy van a régi vicc ? hülye, hülyébb leghülyébb. na, ebből a rendőrök már kiváltak, a vasút maradt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html