Új szolgáltatóként lép be a faktoring-piacra az OTP Bank. Mint azt Kovács Pál, a bank kereskedelmi banki divízójának ügyvezető igazgatója elmondta, nagy terveik vannak. A bank középtávon 300-500 új ügyféllel, éves szinten 150 ezer számla faktorálásával számol, amely révén az éves faktorált forgalom elérheti a 120-200 milliárd forintot.

A piacra lépés fő indoka, hogy a hazai faktoring piac forgalma 2003-hoz képest megháromszorozódott, ám ennek ellenére a tavalyi 862 milliárd forintos faktorált forgalom jelzi, hogy van még hely a piacon - főleg azért, mert az elmúlt hónapokban a fizetési nehézségekkel bíró cégek irányából egyre komolyabb igény merült fel a finanszírozás ezen formája iránt. Ma egy átlagos cég vevőforgalmának átlagosan 30-40 százalékát kifizetetlen számlák formájában maga hitelezi vevőit.

A bank nem titkolt célja, hogy a szolgáltatást az OTP Csoport külföldi leányvállalatainál is bevezesse - nyilatkozta Kovács Pál. A társaság hitelbiztosítási partneréül pályázati úton az Euler Hermes hitelbiztosítót választotta. Az üzletág irányítására a hazai faktoringpiac egyik legmeghatározóbb alakját, Molnár Tamást igazolta le a bank, akinek munkáját - miként a legutóbbi időben az MKB-nál - Csáki Ferenc segíti majd.

Wolf: kevés lesz az idő az MNB-programba jelentkezésre

Az MNB által kialakított kedvezményes refinanszírozási hitelprogram esetében a jegybank megtalálta a megoldást, hogy unió-konform legyen az eszköz - mondta el Wolf László vezérigazgató-helyettes. A szakember szerint a program egy kis lépés a beruházásösztönzés terén, de önmagában nem lesz elég a gazdasági növekedés beindítására. Akinek van beruházási terve, gyorsan kezdjen hozzá a kidolgozáshoz, mert igen rövid idő áll majd rendelkezésre a hitelprogramba történő bejelentkezésre - mondta Wolf. Arról, hogy végül milyen kamatozás mellett juthatnak hozzá a vállalkozások a hitelhez és milyen körnek lesz elérhető a hitel, egyelőre tárgyalások zajlanak, korai lenne bármit mondani a kondíciókról - mondta Wolf