Az éven túli lekötésnél az átlagkamat 2,2 százalékponttal vált alacsonyabbá (bár így is megközelíti a 10 százalékot). A csökkenés az éven belüli lejáratoknál is jelentős, 121 bázispontos volt. A bankok a hosszabb távra szóló takarékoskodást az év első hónapjában 7,22 százalékos átlagkamattal "díjazták". A devizabetéteknél is határozottan érzékelhető a kondíciók romlása. Az euróbetétek átlagkamata egyetlen hónap alatt negyed százalékponttal esett.

Ahogy a betéti kamatoknál egyre vékonyabban, a hiteleknél mind vastagabban fogott a bankok ceruzája - legalábbis, ha a válság magyarországi kiterjedése előtti időszakhoz viszonyítunk. Az áruvásárlási forintkölcsönök tavaly nyár óta 12 százalékponttal (!) drágultak. Durván emelkedtek a svájci frank alapú autóhitelek kamatai is. Itt a teljes hiteldíj (THM) 6,4 százalékponttal volt magasabb januárban a 2008. szeptemberinél, bár ebben az MNB szerint "egyedi hatások" is szerepet játszottak. Nem sokkal csekélyebb mértékben, 620 bázisponttal nőt ugyanebben az időszakban a személyi forinthitelek hitelköltsége. A THM átlaga meghaladta a 30 százalékot, amire 2004 decembere óta nem volt példa.

Az átlagos THM a jegybanki közlemény szerint minden devizanemben emelkedett januárban az előző év véghez képest az átlagkamat. A lakáshiteleknél azonban ez a hónap a dcemberihez képest már némi konszolidációt hozott.