Az eddig jellemzően a nyúlágazat által felhasznált melléktermékekre manapság más ágazatok is igényt tartanak, és zárt tartás lévén az energiaárak sokat rontottak a jövedelmezőségen. Az átvételi árak emelkedtek, de közel sem úgy, ahogyan az önköltség, így jelenleg veszteséges a termelés. Sokan csökkentették a kibocsátásukat és több telep is abbahagyhatja a termelést - írja az allattenyesztok.hu a Magyar Állattenyésztők Lapjára hivatkozva.

A nyúlnevelés a többi zárt állattartáshoz hasonlóan, rendkívül magas energiaigényű, többnyire gázzal fűtik az istállókat, villamos árammal működtetik a hűtő és szellőztető berendezéseket, a takarmánykihordó gépeket

- mutatott rá az ágazat energia kitettségére Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

20 százalékos visszaesés

A portál felidézi, ágazati szinten 55-60.000 tonna takarmányra van szükség évente, ám a takarmányköltségek az elmúlt egy évben 35-40 százalékkal emelkedtek, a távoli országokból érkező vitaminok árai megtriplázódtak, amihez hozzájön az energia- és munkabérköltség növekedése.

A hazai nyúltermelés folyamatosan csökken, 2022-ben közel 20 százalékos az ágazati visszaesés a Magyar Állattenyésztők Lapja szerint.