Az egekbe szökött az elmúlt hetekben a paradicsom ára az üzletekben. Ez nem csak hazánkra igaz, hanem egész Európára. Az árak február közepéig folyamatosan nőttek, ugyanakkor most megfordult a tendencia, és várhatóan a fogyasztók számára is olcsóbb lesz a paradicsom.

Csökkenhet a paradicsom ára

Február közepén a 70 mm-es gömbparadicsom ára a belga és a holland árverési csarnokban egy hosszabb áremelkedést követően kilogrammonként még négy euró felett volt, a közepes méretű fürtös paradicsom pedig elérte az 5,5 eurós árcsúcsot, ám az előző napokban már lefelé korrigáltak az árak – írta a FruitVeb.

Február 22-én a gömbparadicsom ára már 2,76 euróra csökkent. Ez a jelenség hasonló a tavalyi szezonban megfigyelhető ármozgásokhoz. A tél végi, tavasz eleji árcsúcsot 2022-ben még kettő követte március végén és április elején. A paradicsom ára Spanyolországban is mérséklődhet a kedvező terméskilátásoknak köszönhetően.

Magyarországon nagyobb termés várható

A paradicsom világtanács (World Processing Tomato Council, WPTC) adatai szerint Magyarországon 25 százalékkal nagyobb lehet az idei paradicsomtermés mennyisége a tavalyinál. A feldolgozásra szánt paradicsom mennyisége 100 ezer tonna körül várható, ami megfelel az elmúlt évek átlagos termésének.

A WPTC előrejelzése szerint globálisan 41,8 millió tonna paradicsom feldolgozására kerül sor az idén, ami több mint 10 százalékkal meghaladja a 2022-es 38 millió tonnás mennyiséget.

Törökországból és Marokkóból érkezik a paradicsom

Jelenleg zöldséghiány van Európa legfontosabb termelő országaiban, Hollandiában és Spanyolországban a kedvezőtlen időjárás miatt. A legtöbb országban a szezon végére kimerülő készletek hajtják fel az árakat – írja a FreshPlaza.

A szakértők ugyanakkor úgy látják, hogy a két hete folyamatosan emelkedő árak mérséklődnek, mivel hosszabb távon fenntarthatatlanok.

Jelenleg import paradicsomot lehet kapni az Európai Unióban, a szállítmányok elsősorban Marokkóból és Törökországból érkeznek. Törökországban 2023-ban nagyobb termés várható, mivel a gazdálkodók növelik a termőterületet.

Ezzel szemben Marokkóban és Spanyolországban romlottak az idei termésre vonatkozó kilátások, mivel kevesebb csapadék hullott, így az öntözéshez használt víz korlátozottan áll rendelkezésre.