Unatkozó szépasszonyok és befektetni vágyók együtt tanulják a becsüsséget

Magyarországon egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a becsüstanfolyamok. Az általában 200-300 órás képzéseket a szakmabelieken kívül azok is látogatják, akik csupán érdeklődnek a régiségek iránt. A piacon négy szervezet több szakirányban kínálja az átlagosan összesen 150-180 ezer forintos kiadást jelentő tanfolyamait.
, 2000. február 7. hétfő, 00:00
Fotó:

A becsüstanfolyamokon négyféle képzési szakirányt lehet választani. A legnépszerűbbnek számító festménybecsüs szakon a legtöbb a laikus: unatkozó szépasszonyoktól (ismét létezik a kategória Magyarországon) a gyakorlati tudást is megszerezni kívánó művészettörténész-hallgatókig sok mindenkivel találkozhat a jelentkező. Valamivel kevesebb a műkedvelő az ékszerbecsüs szakon. Itt jellemzőbb, hogy az ékszerboltok tulajdonosai küldik ide tanulni vágyó, tehetségesebb eladóikat. Jól teszik, hiszen a tanfolyam hozzávetőleg 100 ezer forintos díját a bolt egyetlen hamis briliáns átvételén elbukhatja - szakképzett becsüs pedig effajta csapdába már nemigen esik bele. A műtárgybecsüsképzésen a jelentkezők ismereteket szerezhetnek az üveg- és kerámiatárgyaktól kezdve egészen a fegyverekig és keleti régiségekig mindenféléről, ami felbukkanhat a magyar piacokon.
Talán a legkevésbé népszerű a szőnyeg- és bútorbecsüsképzés. Az itt megszerezhető ismeretek viszont jóval inkább nemzetköziek, mint a másik három területen, javarészt ugyanis keleti szőnyegekkel foglalkoznak a hallgatók és a bútorok esetében is fontos a külföldi stílusok és darabok ismerete.
A jelentkezőkért négy szervezet között folyik a verseny: a BÁV Rt., a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző, a Kisosz és a Victoria Gem Oktatási és Piacszervező Kft. rendelkezik a hatályos jogszabá-lyok szerint olyan jogosítványokkal, amelyek alapján nemcsak oktathat, hanem vizsgáztathatja is a jelentkezőket és számukra bizonyítványt is kiadhat. A 200-300 órás képzések általában 6-8 hónapot vesznek igénybe és cégtől és szakiránytól függően 100-150 ezer forintba kerülnek. A legtöbb cég lehetővé teszi, hogy a fenti összeget a jelentkező két vagy több részletben fizethesse ki. A hallgatóknak számolniuk kell még ezen felül nem elhanyagolható mértékű, legalább 20-30 ezer forintos tankönyvárral is - megvételük nem kötelező, de általában nehezen nélkülözhetőek. A művek megvásárlását a cégek nem biztosítják, azt a hallgatóknak kell sok utánjárással, nemegyszer antikváriumban beszerezniük.
A tanfolyamok közül a galériások és a régiségszakma egyértelműen a Victoria GEM által szervezetteket tartja a legszínvonalasabbaknak. A festménybecsüs-tanfolyamon az oktatást a szakma olyan elismert szereplői végzik, mint Bellák Gábor művészettörténész a Nemzeti Galériából, Kieselbach Tamás galériatulajdonos, Kiss Erika művészettörténész, Nagyházi Csaba műkereskedő, Saphier Dezső műgyűjtő-műkereskedő, Virág Judit galériatulajdonos-művészettörténész és még számos szakértő a budapesti múzeumoktól.
Számos érdeklődőnek úgy megtetszett az első elvégzett becsüstanfolyam, hogy bár eleinte csak egy elvégzését tervezték, utóbb mégis mind a négyet végigjárták. Rájöttek, hogy a szakértőktől való tanulás nyomán az egyébként misztikusnak tűnő régiségszakma átláthatóvá válik, és gyakorlati tudásban éppúgy gyarapodnak, mint általános művészettörténeti ismeretekben. A műkereskedőket egyébként a képesítés megszerzésére törvény kötelezi. A tanfolyamok gyűjtőknek is ajánlhatók, hiszen a szakmai tudás mellett számtalan, utóbb pénzt jelentő kapcsolatra és ismeretségre is szert tehetnek.
F. A.

HOZZÁSZÓLÁSOK