Tovább zuhant a személyi számítógépek iránti globális kereslet 2013 harmadik negyedévében, 2008 óta nem volt ilyen rossz a pc-k piaca − derült ki a Gartner piackutató jelentéséből. Az előző negyedévhez képest 8,6 százalékkal esett az eladások száma − összesen 80,3 millió új számítógép kelt el a világon −, ezzel már hatodik negyedéve tart a csökkenés. Az év harmadik negyedében az iskolakezdés miatt általában emelkedni szokott a számítógépek kereslete, idén azonban a fiatalokat elhódították az olcsón elérhető táblagépek mind a fejlett, mind a feltörekvő piacokon. Az Egyesült Államokban ugyan valamelyest javult a pc-piac, itt 3,5 százalékkal több gépet adtak el, más régiókban azonban két számjegyű mínuszt mutatott ki a Gartner, az ázsiai-csendes óceáni térségben 11,3 százalékkal, az Európa, Közel-Kelet, Afrika térségben pedig 13,7 százalékkal fogyott kevesebb személyi számítógép.
Egy másik technológiai tanácsadó cég, az IDC elemzői szerint a harmadik negyedéves adatok alapján, amelyek lényegében megegyeztek a várakozásaikkal, arra lehet következtetni, hogy 2014-ben is csökkenő eladásokra lehet számítani.

A kínai Lenovo továbbra is megőrizte első helyét több mint 14 millió eladott számítógéppel, a világpiac 17,6 százalékát fedve le. Őt követi a Hewlett-Packard 13,7 milliós eladással, majd a Dell és az Acer következik a sorban.