Egyre nő a szegénység az Egyesült Államokban, immár minden hatodik ember képtelen megélni fizetéséből. A szegénységi küszöb alatt élő amerikaik száma 46,2 millió főre nőtt, ráadásul 49,9 millió ember nem rendelkezett egészségbiztosítással − jelentette az amerikai népszámlálási hivatal. A küszöb alatt élők száma már negyedik éve emelkedik, utoljára 1993-ban volt ilyen nagyságú. A szegénységi határt egy négygyermekes család esetében évi 22 314 dollárnál (4,7 millió forint), míg egy egyedülálló személynél 11 139 dollárnál (2,3 millió forint) húzták meg.

A probléma által leginkább érintett fekete és hispán népcsoportok körében 27,4, illetve 26,6 százalék tartozik az elszegényedők táborába. Aggasztó módon jelenleg a 18 év alatti fiatalok 22 százaléka kénytelen nélkülözni a megélhetéshez szükséges pénzügyi hátteret, ami jelentős növekedést jelent a 2009-ben mért 20,7 százalékhoz képest.

Délen érezhető leginkább a válság hatása, az embereknek csaknem 17 százaléka tartozik a szegények táborába. A listát Mississippi vezeti 22,7 százalékkal. Északon kedvezőbb a helyzet, ott New Hampshire mutat példát alig 6,6 százalékos mutatóval.

A munkavállalók arra panaszkodnak, hogy szinte lehetetlen állást kapni a jelenlegi gazdasági helyzetben − a munkanélküliség a 10 százalékot közelíti a munkáltatók rendkívüli kockázatkerülésének következtében.