Skócia, Wales és a Észak-Írország után július 1-jétől Angliában is érvénybe lépett a dohányzás tilalma a zárt nyilvános helyeken. Az orvosok tapsolnak, mivel statisztikai adatok szerint a passzív dohányzás több mint 600 embert öl meg az országban minden évben, emellett a tilalomtól azt remélik, hogy az erős dohányosokat is fékezi káros szenvedélyük élvezetében. A vendéglősök tiltakoznak, mert forgalmuk csökkenésétől tartanak - derül ki a BBC News cikkéből.

Egyáltalán nem biztos azonban, hogy igazuk lesz. A Nielsen piackutató cég szerint ugyan évente 114 millió literrel csökkenhet a pubokban a sörfogyasztás a cigarettázók kizárása miatt, ugyanakkor a Campaign for Real Ale civil szervezet határozottan állítja, hogy Anglia 6,2 millió rendszeres sörivóját nem lehet eltántorítani szenvedélyétől az új szabállyal. Ez utóbbi szervezet felmérése szerint 840 ezer olyan ember van ráadásul, aki eddig nem fordult meg a híres angol kocsmákban, ám ha nem kell más dohányfüstjét szívnia, be fog térni a pubokba. Emellett a sörfogyasztás csökkenését ellensúlyozhatja, hogy a tiszta levegő meghozza az emberek étvágyát, s ezért több ételt fognak fogyasztani.

A szabályok kijátszásával ugyanakkor nem érdemes kísérletezni. Akit rajtakapnak, hogy dohányzik ott, ahol ez tilos, az 50 fontos (15,3 ezer forint) büntetésre számíthat, illetve ha 15 napon belül fizet, akkor megúszhatja 30-cal (11 ezer forint). Ha bíróság szabja ki a büntetést, akkor az összeg felszökhet 200 fontig (73,2 ezer forint), arra az üzleti vállalkozásra pedig, amely lebukik, akár 2500 fontos (915 ezer forint) bírságot is kiszabhatnak.