George Osborne pénzügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy még a folyó pénzügyi évben 6,2 milliárd fonttal csökkentik a költségvetés kiadásait, amivel szerinte Nagy-Britannia lesz a felelősségteljes költségvetési politika vezéralakja Európában.

Az új konzervatív-liberális koalíció szerint a kiadáscsökkentéseknek ez az első menete nem fogja érinteni az egészség- és az oktatásügyet, valamint a honvédelmet.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a brit gazdaság jövője érdekében mindenképp szükség van a takarékossági intézkedésekre.

Nehéz ezzel nem egyetérteni, miután London a legnagyobb havi deficittel zárt áprilisban az adatközlés 1993-as kezdete óta – jelentette a statisztikai hivatal. A tízmilliárd fontos (14,4 milliárd dollár) hiány jóval több az egy évvel korábbi 8,8 milliárdnál. Jó hír, hogy a gazdaság kilábalásának hatására növekedésnek indultak az adóbevételek.

Mindent egybevetve 7,2 százalékkal fizettek be több közterhet a britek, mint 2009 áprilisában, ezen belül az áfabevételek 34 százalékkal ugrottak meg, vállalati adókból 13 százalékkal szedett be többet az állam, társadalombiztosítási járulékokból pedig 22 százalékkal nőtt a bevétel. Ezzel egyidejűleg a központi költségvetés kiadásai 6,5 százalékkal emelkedtek.

Tavaly a GDP 11,1 százaléka volt a deficit, ami a világ legfejlettebb országait tömörítő G7 összehasonlításában a legmagasabb.

A koalíció a bevételek növelése helyett a kiadásokat kívánja csökkenteni. Ehhez a kormánynak le kell törnie a szakszervezetek ellenállását – a hét végén publikált kormányprogramból kiderült, hogy erre el is szánta magát.

A következő lépcsőben felülvizsgálják a rendőrök fizetését és egy bizottság áttekinti, hogy a közalkalmazottak nyugdíjait megengedheti-e magának az állam. Ez a Financial Times szerint biztosan a jövedelmek csökkentéséhez vezet. Felül akarják vizsgálni az országos ágazati bérmegállapodások rendszerét is.