Tavaly december óta - összhangban a világgazdaságot övező növekedési aggodalmakkal - jelentősen romlottak a német feldolgozóipar kilátásai, ebben hozhatott fordulatot az április. A márciusi 50,7 pontról 51,9 pontra ugrott a Markit feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke, ami jócskán felülmúlta a Reuters által megkérdezett elemzők 51 pontos konszenzusát, ráadásul jóval a bővülést jelző 50-es határ felett áll. A növekedés a Kínába, Dél-Európába és Egyesült Államokba irányuló új export-megrendelések élénkülésének volt köszönhető.

Borúsabbak lettek ugyanakkor a szolgáltatói szektor kilátásai. A Markit szolgáltatói beszerzésimenedzser-index hat hónapos mélypontra került, miután értéke a márciusi 55,1 pontról 54,6 pontra esett, holott a piac stagnálást várt. Ennek eredményeként az összesített (kompozit) BMI mutató is kisebb esést szenvedett el, kilenc hónapos mélypontra kerülve ezzel, ami nem jó hír.

A Markit közgazdásza szerint bár az EKB támogató monetáris politikája javítja a gazdasági hangulatot, a közelgő Brexit-népszavazás beárnyékolja az üzleti bizalmat az euróövezetben.