Görögország azon kevés európai országok egyike, melyeknek nincs űrügynökségük - mondta Nikosz Pappasz görög digitális politikáért, telekommunikációért és médiáért felelős miniszter a Bloombergnek a barcelonai Mobile World Congress szakkiállításon.

A tervek szerint ezt a problémát orvosolni fogják, a létrejövő állami ügynökség pedig összehangolja majd az állami és magánköltéseket, hogy a lehető legjobban használják fel az ország kapacitását az iparágban - írta a portál.

Az űrügynökség gondolata a görög kormány átfogó programjának része, melynek keretében megfékeznék az országot sújtó agyelszívást.

Az ambiciózus tervekkel nem ért mindenki egyet, Kirjakosz Mitszotakisz ellenzéki vezető február elején egy parlamenti vitában stílszerűen úgy fogalmazott, hogy Pappasz "egy másik bolygóról jött".

Nem a mostani az első eset, amikor Görögország meg akarja hódítani a világűrt, miközben nemzetközi mentőcsomaggal segítik ki. 2013-ban az akkori védelmi miniszter jelentette be, hogy Kalamatában egy rakétakilövő központot építene a kormány.