Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök nem tudta elviselni, hogy a kormányának irányítása alatt álló rendőrség üti az embereket. Legalábbis erre hivatkozva nyújtotta be lemondását, miután a napok óta tartó tüntetések résztvevői összecsaptak a rohamrendőrökkel, és 25 ember kórházba került. A zavargásokat az váltotta ki, hogy az Európai Unió legszegényebb országának lakossága megelégelte a magas rezsiköltségeket, különösen a háztartási energia drágaságát. Az emberek besokalltak az energiaszolgáltatók monopóliumaitól és az államigazgatásba kiciánozhatatlanul beolvadt korrupciótól - írja a Reuers.

Boriszov, aki politikusi szerepvállalása előtt testőrként kereste kenyerét, éppen azzal ért el jelentős választási sikert annak idején, hogy kíméletlen fellépést ígért a korrupció ellen. A nemrégiben kirobbant elégedetlenség levezetésére mindent megpróbált. Először is visszavonta a Kelet-Közép-Európa legnagyobb tőzsdén jegyzett áramszolgáltatója, a CEZ energiaszolgáltató működési engedélyét, vállalva a cseh-bolgár viszony ebből fakadó megromlását.

Miután ez nem volt elég az utcai megmozdulások leszerelésére, lemondatta pénzügyminiszterét és megesküdött arra, hogy csökkentik az áramárakat és minden külföldi tulajdonú vállalatot példás büntetésben részesítenek. Mindez azonban kevésnek bizonyult, a tiltakozások tegnap is folytatódtak, ami Boriszov lemondásához vezetett. Arról egyelőre nincs hír, hogy előrehoznák-e a júliusban esedékes parlamenti választásokat.