A napsugárzás és a tengerek sótartalma megrongálja a palackokat, dugókat, csomagolóanyagokat, halászhálókat. Az előbb kőkeményre szilárduló műanyag a szikláknak csapódva és víz ereje révén az állatok szervezetébe bekerülő mikrorészecskékre bomlik le.

"A műanyag mikrorészecskék behatolnak azoknak a fajoknak a szervezetébe, amelyekből később mi is táplálkozunk" - mondta Jennifer Suárez, a Galápagosi Nemzeti Park (GNP) tengeri ökoszisztémáinak szakértője. Mindenféle műanyaghulladék felgyülemlik a partoknál, beszivárog a Galápagos megkövült vulkáni lávájának hasadékaiba. Óvszerek, szandálok, öngyújtók, tollak, fogkefék, mentőövek és sörösdobozok szennyezik az állatok pihenőterületeit. Ezek közül az állatok közül sokakat amúgy is kihalás fenyeget.

QP | Quality Placement

Az ecuadori partoktól ezer kilométernyire fekvő, mintegy 25 ezer lakosú szigetvilágban minden évben takarítókommandók kötnek ki a strandokon és a sziklás övezeteknél a károk csökkentése érdekében. "A begyűjtött hulladék több mint 90 százaléka nem a Galápagos-szigetekről, hanem Dél- és Közép-Amerikából származik, a hulladékok nagy részén ázsiai márkajelzés van" - mondta el Jorge Carrión, a GNP igazgatója.

1996 óta az amatőr horgászok nem csak a szigetcsoport székhelyét, Santa Cruz szigetet, de a távolabbi szigeteteket is megtisztítják, az összegyűjtött hulladékról jegyzéket vezetnek.

"Így tudjuk megállapítani a lakatlan partrészekre érkező hulladék eredetét. Így állapítottuk meg, hogy a legtöbb márka perui és kínai" - tette hozzá Jennifer Suárez.

Bár egyelőre nincsen erre törvény, a terv az, hogy kártérítést követeljenek a környezeti károkért.

2019 első negyedévében nyolc tonna hulladékot gyűjtöttek össze, míg 2018-ban 24,23 tonnát és 2017-ben 6,48 tonnát.

Az összegyűjtött hulladékok hatalmas műanyag zsákokba gyűjtik, és Puerto Ayoránál hajóra rakják, onnan a kontinensen lévő égetőművekbe kerülnek.

"Eltávolítjuk a helyszíneken összegyűlő hulladékot, így akadályozzuk meg, hogy mikrorészecskékre bomoljanak szét" - mondta Jennifer Suárez.

A GNP igazgatója szerint nem elegendő a hulladékok begyűjtése, a világ lelkiismeretére kell hatni, hogy hagyják abba a hulladékok tengerbe dobálását.