A kormány jelentősen csökkentette 2021-es költségvetés átláthatóságát azzal, hogy nem részletezi mire is akar költeni, hanem csak általánosságokban fogalmaz - írja a Népszva. Egy 2051,5 milliárd forintos tételből egyelőre 352 milliárd forint sorsa egyértelmű: 115 milliárd forint megy Paks II. építésére, 223 milliárd lakásépítési támogatásokra, illetve 14,4 milliárdot nevesítettek a nagycsaládosok autóvásárlásainak támogatásra.

A maradék mintegy 1700 milliárd forintot úgy fogja elkölteni a kormány, hogy csak sejteni lehet milyen célokra megy, hacsak a kormánypárti képviselők sarkukra nem állnak, és nem nevesíttetik a kiadásokat a költségvetésben. Jelenleg csak annyit tudni, hogy 595 milliárd forintot költenek el "egyéb felhalmozási kiadásokra a költségvetési szerveknél" vagy épp 116 milliárd forint megy el "egyéb állami vagyonnal kapcsolatos beruházásokra".

De nem lehet tudni, mire fordítanak 203 milliárd forintot, amit közúti fejlesztésekre címeztek, vagy mit takar a 183 milliárd forintos vasúti fejlesztés. Az utóbbi közelebbről meg nem nevezett részét két projektre a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításra, illetve a debreceni BMW gyár vasúti kapcsolatának megteremtésre költik. A BMW egyelőre felfüggesztette debreceni beruházást, a belgrádi vasutat pedig a közlekedési és pénzügyi szakma is támadja horribilis költségei és értelmetlensége miatt.