A Standard & Poor's este az EFSF hosszú távú besorolását a legmagasabb, AAA-ról AA pluszra rontotta, a rövid távú osztályzat szinten tartása mellett. A hitelminősítő a kilátások esetében még nem hozott döntést, ám amennyiben két éven belül tovább vágna Franciaország vagy Ausztria besorolásán, az negatív hatással járna, míg további megfelelő garanciák beépítése utat nyithatna egy esetleges felminősítés előtt.

Az S&P pénteken összesen kilenc valutauniós tagország államadós-besorolását rontotta, arra a véleményére hivatkozva, hogy az eddig hozott válságintézkedések nem elégségesek a pénzügyi problémák kezeléséhez. A hitelminősítő megvonta az AAA államadós-besorolást Franciaországtól - a második legnagyobb valutauniós gazdaságtól - és Ausztriától is, így Németország maradt az EFSF egyetlen tripla A besorolású nagy garantáló országa - írta az MTI.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni fejlett térségi közgazdászai befektetők számára összeállított hétfői elemzésükben kimutatták, hogy az EFSF-kötelezettségekre vállalt tagállami garanciák értéke 780 milliárd euró, a kedvezményezett országok garanciavállalását nem számítva pedig 726 milliárd euró.

A S&P által péntek éjjel bejelentett tömeges leminősítésig a nem EFSF-kedvezményezett tagállamok 726 milliárd eurós garanciavállalásából 62 százalék jutott az AAA osztályzatú eurótagállamokra, így az EFSF hozzávetőleg 450 milliárd euró finanszírozást hajthatott fel a megingott pénzügyi helyzetű valutauniós gazdaságok támogatására a piacról anélkül, hogy veszélybe sodorta volna saját tripla A besorolását. Ezért kapott az EFSF - amelynek névleges kihelyezési kapacitása 440 milliárd euró - AAA minősítést a nagy nemzetközi hitelminősítőktől.

Franciaország és Ausztria kiesésével azonban az AAA kategóriájú garanciavállalások aránya a teljes kötelezettségvállalási állományon belül 37 százalékra zuhant - állt az elemzésben.

A ház szerint ebben a helyzetben ahhoz, hogy az EFSF megőrizhesse alacsony hitelpiaci finanszírozási költséget jelentő saját tripla A besorolását, vagy a teljes garanciavállalási kötelezettséget kell megemelni 780 milliárd euróról hozzávetőleg 1260 milliárd euróra, vagy 270 milliárd euróra kell csökkenteni a kihelyezési kapacitást (hozzávetőleg ez felelne meg ugyanis a 37 százalékos, AAA-kategóriás garanciavállalásnak a nem EFSF-kedvezményezett országok teljes, 726 milliárd eurós garanciavállalási halmazán belül).

Az elemzők véleménye szerint az első opció "politikailag nem életképes", ezért az eurótagállamok vagy csökkentik az EFSF kapacitását, vagy elfogadják e stabilitási eszköz adósbesorolásának leminősítését.