A német gazdasági minisztérium szerdán közölte, hogy az előzetes adatok szerint szezonális és naptári hatással kiigazítva az év ötödik hónapjában nem változtak a német feldolgozóipari megrendelések az előző havihoz képest. Az áprilisi adatot 1,9 százalékról 2,0 százalék csökkenésre módosították. Elemzők 1,0 százalékos emelkedést vártak májusra.

A hazai megrendelések 1,9 százalékkal csökkentek, miközben a német termékek iránti külföldi kereslet 1,4 százalékkal - ezen belül az euróövezeti országokból 4,0 százalékkal - emelkedett. A nem euróövezeti országok megrendelései 0,3 százalékkal csökkentek.

A félkész termékeket gyártó német vállalatok megrendelései 2,9 százalékkal estek vissza áprilishoz képest, miközben a termelőeszközöket gyártó vállalatok 1,9 százalékos növekedésről, a fogyasztási cikkek termelői pedig 0,4 százalékos csökkenésről számoltak be.

Tavaly májushoz képest a német ipar megrendelései 0,2 százalékkal zsugorodtak az előző havi 0,4 százalékos visszaesés után.

A német gazdasági minisztérium közleményében hangsúlyozta, hogy a havi ingadozásokat leszámítva az ipari megrendelések állománya nagyjából stabil volt az idén. Az ipari szektorban javult a gazdasági hangulat a közelmúltban, így a minisztérium a német ipari rendelésállomány bővülésére számít.