A jüan a 6,4-es szint alá erősödött a dollárral szemben, amire az elmúlt 17 évben nem volt példa - jelentette a Bloomberg. A kínai deviza árfolyama 0,36 százalékkal, 6,3938 jüan/dollárra csökkent a sanghaji délutáni kereskedésben - ilyen olcsón nem lehetett dollárt vásárolni 1993 óta, amikor a pekingi vezetés egyesítette a kínai valuta hivatalos és piaci árfolyamát. A jegybank referencia-árfolyama 0,27 százalékkal, 6,3991 jüan/dollárra csökkent. A fejlemények összhangban vannak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) múlt havi ajánlásával, amely szerint az erősebb jüan segítene stabilizálni a világgazdaságot, továbbá támogatná a pekingi kormány erőfeszítéseit az infláció leszorítására és erősítené a belső kereslet szerepét a gazdasági növekedés ösztönzésében.

Az elmúlt napok két fejleménye, a kétéves csúcsra emelkedő külkereskedelmi többlet és a Fed döntése alapkamatának kétéves befagyasztásáról egyaránt hozzájárult a kínai deviza erősödéséhez - vélik szakértők. A határozott gazdasági növekedés - amely láthatóan még mindig az exportexpanzióra támaszkodik - megerősíti a befektetők bizalmát Kína iránt, így a piaci turbulenciák elől menedéket kereső tőke egyik célpontja is a világ legnépesebb országa lehet. Ezt a folyamatot továbblendíthetik azok a várakozások, amelyek szerint a Fed hamarosan elindítja harmadik mennyiségi monetáris beavatkozását (QE3), ami felpörgetheti az inflációt a világpiacon, tovább hajtva a forró pénzeket Kínába.

Végül a jüan mellett szól, hogy az előbbi körülmények tükrében Pekingnek újra kell gondolnia a kínai devizatartalékok szerkezetét, csökkentenie kell ezekben a dollár arányát. Ezzel visszaszorulhatnak a jegybank dollárvásárlásai. A Barclays Capital elemzője Chang Jian, aki korábban a Világbanknál dolgozott, évi 5-7 százalékos jüanfelértékelődésre számít.