A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Gyerekkoromban azt mondták nekem a felnőttek, amikor aranyat kaptam tőlük ajándékba, hogy tedd félre a nehéz időkre. Csak nevettünk ezen, nem gondoltuk volna, hogy a javaslatot egyszer meg kell fogadnunk. Ma sok olasz család azért tud a felszínen maradni, mert eladhatja felhalmozott arany ékszerei egy részét − mondta a Financial Timesnak nyilatkozva Ivana Ciabatti, az Italpreziosi, a legnagyobb olasz nemesfém-kereskedő és -feldolgozó cég vezetője. Szerinte ha tovább romlik a gazdasági helyzet és az arany ára nő, akkor még több tört arany kerülhet piacra Olaszországban.

A bővülés magas szintről folytatódhat, ugyanis a dél-európai ország tavaly az USA és Kína mögé feljött a harmadik helyre a tört arany értékesítésében. Az olaszok összesen 116,5 tonna arany ékszerüktől váltak meg, hogy pénzhez jussanak − elemzők szerint idén hasonló mennyiséget vihetnek be az ékszerboltokba. Olaszország így már jelentős szerepet játszik az újrahasznosított arany világkereskedelmében − mondta Marcus Grubb, a World Gold Council ágazati szakmai szervezet igazgatója a Reutersnek, egyetértve Ciabattival abban, hogy ha erős marad a kereslet, akkor még nőhet is az olasz eladók kínálata.

Az arany iránti kereslet 11 százalékkal emelkedett az elmúlt tíz évben, tavaly 4486 tonnára volt vevő. Eközben a bányászat csak hét százalékkal, 2 818 tonnára ment fel, így a tavalyi 1661 tonna tört arany értékesítése jelentős szerepet játszott a kínálat erősítésében. Emellett a korábban feldolgozott arany újrahasznosítása a leginkább környezetbarát mód az aranyszükségletek fedezésére. A sárga fém ára tavaly 10 százalékkal ugrott meg, és szeptemberben unciánként 1920,30 dollárral megdöntötte korábbi rekordját. Idén eddig csak egy százalékkal nőtt a nemesfém ára.