A csehek harmada úgy véli, hogy az EU-tagság több kárt okozott az országnak, mint amennyi hasznot hozott, és csak ötödük van ellenkező véleményen - állapította meg a politikai társaság egy nyílt társadalomért (PASOS) felmérése. A 2004-ben az unióhoz csatlakozott négy országban végzett kutatás eredménye azt mutatja, hogy ebben a kérdésben a csehek pesszimistábbak a bolgároknál, a letteknél és a lengyeleknél.

A PASOS igazgatója, Jeff Lovitt szerint ennek az az oka, hogy a csehek úgy vélik, politikusaik nem védték meg nemzeti érdekeiket az unióval szemben, és kritikusak az EU intézményeinek munkáját illetően is. A lengyelekkel, litvánokkal és bolgárokkal ellentétben a legtöbb cseh azzal sincs tisztában, hogy közvetlen választáson döntöttek a képviselőkről, akiket hazájuk az Európai Parlamentbe küldött - a megkérdezetteknek csak 32 százaléka volt tisztában ezzel a ténnyel -, s ez is hozzájárul politikai elidegenedésükhöz - idézte Lovittot a CTK hírügynökség.

A megkérdezettek 64 százaléka szerint a cseh kormány rosszul képviseli nemzeti érdekeiket az EU-ban, 41 százalék nyilatkozott elítélően az Európai Bizottság és 47 százalék az Európai Parlament tevékenységéről. Ami meglepőbb, sokan vélik úgy, hogy az uniós tagsággal romlott a helyzet a demokrácia és az élet minősége terén is.