A lengyel pénzügyminisztérium becslése szerint áprilisban 2,3 százalékra csökkent a fogyasztói árindex a márciusi 2,6 százalékról. Az infláció üteme - amely 2007 ősze óta most először mérséklődött erre a szintre - a lengyel jegybank becslése szerint egészen a harmadik negyedévig alatta maradhat a kívánatosnak tartott 2,5 százaléknak, így a jelenlegi 3,5 százalékos kamatszint megváltoztatására csak jövőre nyílik esély - írta a Bloomberg.

A Reuters emlékeztetett arra, hogy a jegybank április végén tartott kamatmeghatározó ülésén többen még úgy nyilatkoztak, hogy a harmadik negyedévben megindulhat a kamatemelési ciklus. A lengyel pénzügyminisztérium szerint az euróövezeti csaltakozásra legkorábban 2015 januárjában kerülhet sor.

A havi bázison számolt, mindössze 0,4 százalékos fogyasztói áremelkedés elsősorban az erős zlotynak és az élelmiszerárak csökkenésének köszönhető; a jegybank szerint a lassú gazdasági növekedés és a továbbra is gyenge lakossági kereslet nem okoz számottevő inflációs nyomást 2010-ben.