Bozó István azért indította el saját vállalkozását Londonban, mert miután megérkezett a brit fővárosba, sehol sem talált palacsintázót. Úgy gondolta, itt a piaci rés, amibe benyomulhat és Crepe Fun-Tastic néven megalapította saját palacsintát kínáló bisztróját. A Victoria vasútállomás mellett lévő helyen ma 70-100 palacsintát adnak el naponta amiből hat alkalmazott (csupa magyar) bérét is ki tudják fizetni - kezdi a londoni és a budapesti vállalkozási lehetőségeket összehasonlító cikkét a Bloomberg.

Magyarországon mindez nem jöhetett volna össze, fejtegeti a 35 éves Bozó, csak a cégbejegyzés 15 napig tartott volna és jó pénzért fel kellett volna fogadni egy jogászt az ügyintézésre. Londonban két nap alatt kapott 17,5 ezer font (26,4 ezer dollár) hitelt 3500 fontos saját tőkéjéhez. Sokkal könnyebb itt dolgozni - teszi hozzá -, otthon hiába jó valaki valamiben, csak akkor juthat előre, ha vannak olyan barátai, akik segítik ebben.

Majdnem tízszeres ugrás

Nagy-Britanniában áprilisban 7,8 százalék volt a munkanélküliségi ráta, míg Magyarországon májusban 10,5 százalék. Ez is magyarázza, miért kel útra sok magyar. A szigetországban 2012-ben 47 ezer Magyarországról érkezett bevándorló élt, míg 2001-ben csupán ötezer - idézi a hírügynökség az uniós támogatással működő, a délkelet-európai migráció menedzselésével foglalkozó SEEMIG szervezet adatait.

Ellenpéldaként Békefi Zsóka budapesti üzletnyitását mutatják be a cikk magyar szerzői. A NemSüti vegetáriánus bisztró tavaly decemberben nyitott a belvárosban, három hónappal azt követően, hogy elindították az ezzel kapcsolatos ügyintézést. Ahhoz, hogy az épület elején elhelyezhesse a cég logóját, tervezőt kellett felfogadnia, majd az egészet egyeztetnie kellett a lakókkal. Ezt követően nyújthatta be cégalapítási kérelmét, az engedélyt 45 nap múlva kapta meg.

Brutális költségkülönbség

A procedúra ügyvédi költsége 100 ezer forint volt, a regisztrációs díj 50 ezer forint. Nagy-Britanniában egy korlátolt felelősségű társaságot 15 fontért (5000 forint) be lehet jegyezni két nap alatt. Jogászra nincs szükség. A szigetország az EU-n belül Dánia után a második olyan ország, amely a legkedvezőbb feltételeket kínálja az üzleti vállalkozáshoz - derül ki a Világban listájából. Magyarország a 18. helyen áll a 28 uniós tagállam összehasonlításában. A szerzők megkeresésére a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium jelezte, hogy a kormány dolgozik az adminisztráció megkönnyítésén.

Egyes magyaroknak, köztük a cikk elején említett Bozó István eközben megjött az étvágyuk a még nagyobb üzlet létrehozására. Az autószerelőnek tanult vállalkozó, aki csaposként kezdte londoni pályafutását nemzetközi franchise-hálózattá akarja bővíteni palacsintázóját. Londonban a jelenlenleginél jobb helyeken akar Crepe Fun-Tastic bisztrókat nyitni, első külföldi célpontja pedig Dubai. Biztatónak tartja, hogy például az amerikaiak imádják a jó magyar palacsintát. Reméli, hogy végül továbbállhat Londonból egy olyan helyre, ahol meleg van és tengerpart.