A már működő uniós pénzügyi mentő alapból finanszírozott hitelek, továbbá a bajba jutott államok kétes államkötvényeinek felvásárlása minden egyes szlovák polgár vállára eddig 350 eurónyi terhet raktak − derül ki az INESS pozsonyi gazdaságkutató intézet friss tanulmányából.

2012. január 6-ig a frankfurti Európai Központi Bank által felvásárolt kétes államkötvények értéke elérte a fejenkénti 272 eurót. Az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) által vállalt garanciák minden polgárra további 1422 euró terhet raktak, igaz, ebből eddig csupán 29 eurót fizettek ki ténylegesen.

Emellett Szlovákia hozzájárul a Nemzetközi Valutaalap (IMF) forrásainak feltöltéséhez is. A Görögországnak folyósított IMF-mentőcsomag Szlovákiára jutó része eddig fejenként 7 euró.

Megemlítendő továbbá az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmus is (EFSM), amely az euróárfolyam karbantartására állampolgáronként 33 eurót fizetett ki. Végül vannak még egyéb garanciavállalások is, például az IMF beszállt az EFSF és az EFSM garancianyújtásába, ami újabb 9 eurót jelent fejenként.