Az Európai Bizottság szerdán új javaslatot terjesztett elő, amely az ipari adatok szabályozását, továbbá az intelligens eszközökön tárolt adatok hozzáférését és megosztását szeretné újragondolni. Az új adattörvény (Data Act) az amerikai techóriások elleni EU-s fellépés részét képezi, ugyanakkor számos ágazat – köztük az autóipar – ellenállását is kiváltja az "adatmegosztási kötelezettségek" bevezetése miatt - írja a Politico.

A jelenlegi szabályok szerint csak a gyártó, vagy a szolgáltató férhet hozzá az eszközökön és felhőben tárolt adatokhoz, ezen kíván változtatni az új adattörvény: ezentúl a fogyasztóknak is joguk lesz elérni ezeket, teljesen díjmentesen. Ráadásul az adatokat más cégeknek is lehet majd továbbítani, hogy az szolgáltatást nyújthasson ezek alapján, amikor a felhasználó további termékeket vagy javítási szolgáltatásokat keres.

Uniós adatvédelmet írna elő a cégeknek

Másik célja az adattörvénynek, hogy az Amazon, a Microsoft és más felhő- és adatfeldolgozási szolgáltatóknak olyan technikai intézkedéseket kell bevezetniük, melyekkel megakadályozható, hogy az EU-n kívüli kormányok jogellenesen hozzáférjenek az uniós adatokhoz. Ezzel együtt a vállalatok kötelesek lesznek bizonyos adatokat a kormányok rendelkezésére bocsátani, jobbára olyan veszélyhelyzetekben, mint az árvizek vagy az erdőtüzek - írja a Reuters.

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogi biztosa szerint hatalmas mennyiségű adat kerülne közforgalomba, ami 2028-ig várhatóan 270 milliárd euróval növelné az EU-s GDP-t. Most a tervezetet a tagországok kormányainak és az Európai Parlamentnek kell jóváhagynia, valamint az uniós jogalkotóknak is át kell dolgozni, mielőtt törvénybe iktatják.