Az európaiak egyötöde már próbálta a marihuánát - derül ki az Európai Unió kábítószer-használatot figyelő központjának (EMCDDA) felméréséből. A listát a dánok vezetik, ahol a 15-64 év közöttiek közel 40 százaléka életében már legalább egyszer elszívott egy jointot. Az olaszok, franciák és britek 30 százaléka élt már kannabisz termékkel, a spanyolok, németek, hollandok, írek, csehek negyede-ötöde.

Ami a magyarokat illeti, a felmérés szerint mindössze 8-9 százalékuk próbálta már a marihuánát. A legalacsonyabb érték Romániában született, itt a lakosok 1,5 százaléka gyújtott valaha füves cigarettára.

A hollandokat annak ellenére előzi meg több nyugat-európai ország, hogy Hollandiában legális a marihuána-fogyasztás. Ezt többen azzal magyarázzák, hogy miután Hollandiában a marihuána elvesztette a tiltott gyümölcs státuszát, az a lakosok számára kevésbé csábító, valamint hogy a németalföldiek többségének elege van abból, hogy országát a marihuána-fogyasztással azonosítják.

A felmérés szerint egyedül a dánok esetében beszélhetünk a fogyasztói szokások magas állandósulásáról, az olaszok, spanyolok, franciák, csehek jó része csak a közelmúltban próbálta ki a marihuánát. Jóllehet a marihuána-használat még viszonylag magas ezekben az országokban, de folyamatosan csökken és a fiatalabb korosztályban egyre kevésbé népszerű.

Érdekes párhuzamra hívja fel az Economist által ismertetett felmérés egyik kommentátora, aki szerint azokban az országokban lennének a legboldogabbak az emberek, ahol többen próbálták már a marihuánát. Jóllehet az összehasonlítás nehéz, mivel a University of Leicester által összeállított, az országok lakosságának boldogságát mérő lista a világ összes országát tartalmazza, a marihuána-fogyasztást vizsgáló pedig csak az EU tagokat, azonban a felvetés Dánia esetében minden kétséget kizáróan igaz - ugyanis mindkét listát ez az ország vezeti.

Olaszország azonban, ahol a lakosság 30 százaléka szívott már füves cigarettát, az 50. legboldogabb ország, Franciaország a 62., Nagy-Britannia a 42., Spanyolország a 46. Ezeket az országokat pedig olyan országok előzik meg, mint Szaúd-Arábia, Omán vagy Malajzia.

A boldogsági lista 178 országa közül Magyarország a 107., Románia a 136.