A FAO orosz-ukrán háború hatásait vizsgáló előzetes elemzése szerint aggodalomra ad okot, hogy nem lehet tudni, hogy a katonai konfliktus hogyan alakul, és Ukrajnában sor kerülhet-e idén aratásra, miközben az orosz élelmiszerexportok jövőbeli alakulása is bizonytalan. Oroszország a világ legnagyobb gabonaexportőre, Ukrajna pedig az ötödik, és a két ország együttesen biztosítja a világ búzakészletének 14 százalékát, a kukoricának 4 százalékát, az árpának pedig 19 százalékát.

A globális gabonaexport harmada ebből a két országból származik, ráadásul Ukrajna a világ első számú napraforgó olaj-ellátója, amit élelmiszer-feldolgozás során használnak fel. „Nem volt jó a helyzet a pandémia előtt sem, az éhezés lassan terjedt, aztán beütött a járvány - mondta az ENSZ Világélelmezés-biztonsági Bizottságának vezetője.

Gabriel Ferrero de Loma-Osorio szerint ma több mint 820 millióan éheznek világszerte, ami 161 millióval több, mint a pandémia előtti időszakban. Ez a tendencia valószínűleg folytatódni fog, mert bár még nem tapasztalhatóak globális ellátási zavarok a búzával kapcsolatban, az ára viszont már 55 százalékkal emelkedett az orosz-ukrán háború kitörése előtti időszakhoz képest.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.