Ferenc pápa azt követően adott interjút, hogy Róma utcáin a napokban több száz - ismeretlen szerzőjű - plakát jelent meg, amelyek bírálták egyházvezetői szerepét. "Nem szedek nyugtatót, az olaszok jó tanácsát követem, vagyis hogy a békés élethez egészséges nemtörődömség kell" - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy Buenos Aires érsekeként több feszültség és szorongás volt benne, mint pápává választása óta. Ha problémája van, leírja, és a papírt a szobájában álló Szent József-szobor talpa alá helyezi, és már egész matrac halmozódott fel a papírokból.

Elmondta, hogy 2013 márciusában, a pápaválasztást megelőző bíborosi tanácskozásokon a Vatikán problémáiról és reformjairól volt szó. "Az egyház szerkezetébe behatol a világi és fejedelmi légkör, és az egyháziak tenni tudnak ezért, hogy ennek baljós hatásait lerombolják. És nem kell bíborosnak lenni ahhoz, hogy fejedelemnek érezzük magunkat, elég papnak lenni. Ez a legrosszabb, ami az egyház szervezetében létezik" - mondta Ferenc pápa. Kijelentette, az Úr nagyon azt szeretné, hogy az egyháziak szegények legyenek, és "amikor nem azok, az Úr küld egy pénzügyest, aki csődbe viszi a rendet".

QP | Quality Placement

Az egyházfő valószínű az egyik olaszországi ferences rendre utalt, amelyet éppen feltételezett pénzügyi visszaélések miatt pápai felügyelet alá helyezett, és ezért bírálatok érték - írja az MTI.

Ferenc pápa a szexuális visszaélésekről kijelentette, hogy amikor egyházi személy követ el ilyet, "az teszi tönkre Jézus tetteit, akinek Jézust kellene hirdetni". Azt mondta," ez betegség, és ha nem vagyunk meggyőződve arról, hogy ez betegség, akkor nem lehet jól megoldani a problémát". Hangsúlyozta, hogy a papok szexuális visszaéléseivel szembeni fellépésben kiemelt figyelmet kell fordítani a papok képzésére és kísérésére, nem szabad papjelölteket elfogadni érzelmi érettségük felmérése nélkül.

Egyházának feladataként Ferenc pápa ismételten az "egzisztenciális" és "társadalmi" szegények segítését jelölte meg, akikhez az egyháznak ki kell lépnie a világba. Gondolni kell a migrációhoz és a menekültekhez fűződő szegénységre, "a nemzetközi megállapodásoknál fontosabb azoknak az embereknek az élete" - mondta Ferenc pápa.

A pápaellenes plakátok szövege szerint az egyházfő kongregációkat helyezett felügyelet alá, bíborosokat tolt félre és "lefejezte" a Szuverén Máltai Lovagrendet. Ennek élére Ferenc pápa február elején nevezett ki pápai delegátust, amíg megválasztják a rend lemondott nagymesterének utódját. (A nyáron Orbán Viktor is járt Ferenc pápánál.)