A brit parlament felsőházának, a Lordok Házának gazdasági bizottsága azt követeli a kormánytól, hogy tegye állandóvá az úgynevezett universal credit juttatás emelését, miután a munkanélküliség még sokáig magas lesz és félő, hogy enélkül növekedne a szegénység - írja a Guardian. Ez a fajta támogatás általános, havi rendszerességgel utalt összeg, amit az alacsony jövedelemmel rendelkezők, illetve a munkanélküli, álláskereső személyek kaphatnak - derül ki az Angliai Kisokos portál lexikonjából. A juttatást fokozatosan vezetik be az országban és más, korábbi állami támogatások helyére lépve egyszerűsíti a támogatási rendszert.

A lordok "new dealre" keresztelték javaslatukat, amit azzal indokolnak, hogy eljött az ideje a juttatási rendszer felülvizsgálatának, illetve új tervek készítésének a munkahelyteremtés érdekében. Azt kérik Rishi Sunak pénzügyminisztertől, hogy a kormány a rendkívüli bértámogatásoktól elmozdulva koncentráljon arra, hogyan teremthetnének munkalehetőségeket azoknak, akiket a leginkább fenyeget a munkanélküliség.

Húsz font per hét plusz

A bizottság szerint az általános támogatásnak azt a heti 20 fontos (közel 8000 forint, egy hónap alatt 32 ezer) emelését kellene állandóvá tenni, amelyet március és április között vezettek be. Lord Forsyth a bizottság vezetője szerint magától értetődő, hogy a kormánynak foglalkoznia kell a universial credit ügyével, különben szégyenben marad, ahogy az a futballistákkal történt. Ezzel arra célzott, hogy a Manchester United egyik játékosa, Marcus Rashford magánkezdeményezésre indított akciót az ingyenes iskolai érkeztetés érdekében.

A bizottság lobbizása várhatóan növeli a kormányra nehezedő nyomást azzal kapcsolatban, hogy szakértők szerint semmilyen eredményt nem tud felmutatni a szegénység növekedésének megfékezésében. Ha az emelést visszavonják, akkor hatmillió szegény háztartás rövidül meg évi 1000 fonttal (390 ezer forint), éppen akkor, amikor a gazdaságot legyalulja a koronavírus-válság. A friss hivatalos adatok szerint az Egyesült Királyságban a harmadik negyedévben a munkanélküliségi ráta 2016 óta először meghaladta az öt százalékot és várakozások szerint 7,5 százalékkal tetőzik a jövő nyáron. Akkor 2,6 millió ember lesz az utcán.

Mi lesz utána?

A felsőházi bizottság, amely nem a levegőbe beszél, hiszen az is feladata, hogy ellenőrizze a kormány pénzügyi gazdálkodását, így nem javasolhat felelőtlen költekezést, úgy véli, hogy további támogatásokra lesz szükség a munkahelyteremtéshez jövőre, amikor kifutnak a járvány miatt idén bevezetett rendkívüli támogatások. Ez a feltétele annak, hogy helyre állítsák az ország megrongált "szociális infrastruktúráját".

Forsyth kifogásolta, hogy a kormány azt az érzetet kelti, hogy a gazdasági válság rövid ideig fog tartani, és tavaszra, ahogy a koronavírus-vakcinák megjelennek, minden rendben lesz. Eközben szerinte a holdkórosként gyalogol bele egy foglalkoztatási válságba, mivel a járvány miatt korlátozások továbbra is érvényben vannak, miközben a munkahelyek hullanak, mint az őszi légy. A pénzügyminiszter készített egy téli intézkedési tervet, itt az ideje, hogy összeüssön egy tavaszit is.