A becslések szerint két év alatt egymilliárd jeges-tengeri rák tűnt el az északi Bering-tengerből – közölték az állami tisztviselők. Ez 90 százalékos csökkenést jelent a populációjukban. Egyes elméletek szerint a rákok még északabbra vándoroltak, ahol még elég hideg a víz, de az is lehet, hogy kipusztult az állományuk legnagyobb része.

Ben Daly, az ADF&G kutatója vizsgálja, hogy hová tűnhettek a rákok. Figyelemmel kíséri az Alaszka állam halászatának egészségét, amely az ország tenger gyümölcseinek 60 százalékát állítja elő. Daly szerint lehetséges, hogy egy járvány tizedeli a rákokat, de a klímaváltozás is pusztíthatja a populációt. A Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal szerint Alaszka az ország leggyorsabban melegedő állama, és évente több milliárd tonna jeget veszít el - ami kritikus a rákok számára, amelyeknek hideg vízre van szükségük a túléléshez – írja a CBS News.

"A környezeti feltételek gyorsan változnak" - mondta Daly, aki szerint az elmúlt néhány évben melegebb körülményeket tapasztalnak a Bering-tengeren, és egy hideghez alkalmazkodott fajnál látják a reakciót, így elég nyilvánvaló, hogy ez összefügg. 

Alaszka egy segélyprogramot akar létrehozni a halászok számára, hasonlóan a terméskiesést elszenvedő gazdák, illetve a hurrikánok vagy áradások által sújtott közösségek számára létrehozott programokhoz. Ez viszont csak időszakos megoldás, ha többször is törölni kell a rákhalászati szezont, akkor pályaváltásra kényszerülnek az ebből élők.