A szlovák infláció rekord mélységben, éves szinten 0,4 százalékon maradt novemberben - közölte a statisztikai hivatal. Az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek az árak, szemben az októberi 0,1 százalékkal. Az eredmények megfelelnek a Bloomberg által megkérdezett elemzők várakozásainak.

A havi áremelkedést a dohány- és alkoholtermékek vezették, melyek 2,8 százalékkal kerültek többe az egy évvel korábbinál, dohánytermékekre vonatkozó adó emelése következtében. Az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal emelkedett, ennek legnagyobb részét a téli szezonban dráguló zöldségek jelentették.

Egy szintén mai bejelentés szerint Szlovákia októberben 225,3 millió eurós külkereskedelmi többletet ért el, a szeptemberi kiigazított 256,8 milliós értékkel szemben. A Bloomberg által megkérdezett elemzők 246,4 milliós értékre számítottak. Az export 18,1 százalékkal esett vissza éves szinten, kisebb mértékben, mint a 21,8 százalékot zuhanó import. Az év első 10 hónapjának külkertöbblete 1 milliárd eurót tett ki, szemben az egy évvel korábbi azonos időszak 187,5 milliós hiányával.

Romániában tíz hónapja először emelkedett az infláció novemberben, az októberi 4,3 százalékról 4,7 százalékra. Elemzők átlagosan 4,4 százalékra számítottak a Bloomberg felmérése szerint. A fogyasztói árak havi szinten 0,7 százalékkal emelkedtek, itt is elsősorban a dohánytermékekre vonatkozó adó emelkedése következtében - e termékkör nélkül számítva az emelkedés csupán 0,35 százalék.