A bezárt kocsmák hírére nem tétlenkedtek a britek: tavaly ugyanis divat lett otthon inni és bulit tartani, olyannyira, hogy a legfrissebb számok szerint az alkoholfogyasztás mértéke évek óta nem látott mértékben ugrott meg.

A szigetországban 8 millió ember iszik olyan nagy mennyiségben bort, sört vagy egyéb szeszes italt, amely káros hatással lehet az egészségre, emellett ugrásszerűen megnőtt a "veszélyesnek" titulált ivók száma is. Az adatok ugyan csak Angliára vonatkoznak, de a jelenség az Egyesült Királyság minden részén megfigyelhető - írja a Guardiana brit Egészségügyi Hivatal adataira hivatkozva.

A naponta alkoholt fogyasztók aránya Portugáliában a legmagasabb, ahol a lakosság egyötöde - 20,7 százaléka - iszik napi szinten, ezt követi Spanyolország és Olaszország 13, illetve 12 százalékkal. Ez az arány Lettországban és Litvániában a legalacsonyabb, csupán 1 százalék.

A felmérés rámutat, hogy a felnőtt lakosság több mint 18 százaléka ivott rendszeresen magasabb alkoholtartalmú italt 2021. október végéig tartó 3 hónapban, amely nagyjából 8 millió embert tesz ki. Ez jóval magasabb a 2020 februárjában regisztrált 12,4 százalékhoz képest, amely "csupán" 6 millió embert jelentett és szintén nagy ugrás a 2019-es adatokhoz képest, amikor körülbelül 5 millió brit vallotta azt, hogy gyakran tömény italokhoz is nyúl - derül ki a YouGov felméréséből.

Magyarország ezen a téren a 27 uniós tagállam közül a 21-ik helyen áll, a magyarok 13 százaléka "issza le magát" havonta egy alkalommal.

A szigetországban ráadásul kétszer annyi férfi iszik nagymennyiségű alkoholt, mint nő: ez azt is mutatja, hogy az emberek még mindig a világjárvány okozta bizonytalansággal és szorongással küzdenek.

A felmérés rámutat arra a társadalmi problémára is, hogy nagyon sok válaszadó korábban soha, vagy nagyon ritkán, akkor is szórakozóhelyen vagy kocsmában fogyasztott alkoholt, míg mostanra rendszeresen "otthoni ivókká" váltak - fogalmaznak.

A felmérést készítő intézet ezért azt javasolja, hogy a felnőttek hetente legfeljebb 14 egységnyi alkoholt fogyasszanak.