Greta Thunbeg svéd környezetvédelmi aktivista válaszolt Steven Mnuchinnak, az USA pénzügyminiszterének, aki szerint egyetemi diplomát kellene szereznie, mielőtt azt követeli, hogy a befektetők vonjanak ki minden tőkét a fosszilis energiahordozók feltárásával és bányászatával foglalkozó cégekből - derül ki a CNBC cikkéből. A 17 éves diáklány 20 további ifjú klímavédelmi aktivistával együtt a davosi Világgazdasági Forum előtt fogalmazta meg ezt a követelést, Mnuchin a fórumon elmondott beszédében reagált erre azzal, hogy Thunberg egyelőre nem a világ vezető közgazdasági döntéshozója, ezért tartózkodnia kellene ettől a szerinte egyébként nevetséges elvárástól.

Matekozzunk!

A megszólított diáklány tájékoztatta vitapartnerét, hogy az iskolaéve augusztusban ér véget, de úgy véli, nem kell ahhoz egyetemi diploma, hogy megállapítsuk: nem tartható a világ úgynevezett 1,5 Celsius-fokos karbonbüdzséje, ha a fosszilis energiahordozók felhasználásába továbbra is áramlik a tőke. Ezzel a 2018-ban megjelent Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) jelentésre utalt, amelyről korábban tartott előadást telt házas nézőközönség előtt Davosban.

Az IPCC szerint a világ szén-dioxid-kibocsátása a következő években nem haladhatja meg az 570 gigatonnát ahhoz, hogy jó eséllyel - egészen pontosan 67 százalékos eséllyel - elkerüljük a földi légkör átlagosan 1,5 százalékos felmelegedését. Ez az a határ, amelynél nagyobb felmelegedés az emberi civilizáció lerombolásával fenyegető következményekkel járna.

Magyarázza meg!

A jelenlegi éves kibocsátás mellett kevesebb, mint nyolc évünk marad ahhoz, hogy betartsuk ezt a korlátot - magyarázta Thumberg, hozzátéve, hogy szerinte az IPCC jelentés nem egyszerűen valakik privát véleménye, hanem tudományosan megalapozott becslés. Szóval az amerikai pénzügyérnek vagy meg kell magyaráznia, hogyan lehet összeegyeztetni a karbonbüdzséből fakadó radikális kibocsátáscsökkentést és a kibocsátásért felelős fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának további finanszírozását, vagy meg kell indokolnia a jövő generációinak és azoknak, akiket már ma is sújtanak a klímaváltozás káros hatásai, hogy miért kellene fittyet hányniuk a klímaváltozás veszélyire.

Mnuchin e helyett a magyarázat helyett a washingtoni kormány környezetvédelmi bizonyítványát magyarázta. Szerinte az emberek félreértik a törekvéseiket. Az USA elnöke meg van győződve arról, hogy tiszta levegőt és tiszta vizet kell adni az embereknek, azaz támogatja a tiszta környezetet. Ez némileg ellentmond Donald Trump kijelentéseiknek a környezetvédelemmel és a klímaváltozással kapcsolatban. Az amerikai elnök például a davosi fórum előtt elmondott beszédében is óvta hallgatóságát "végzet prófétáitól", azt javasolta, hogy ne törődjenek a környezetvédelmi "vészmadarakkal", akik szerinte csak riogatják a világvégével az embereket.

Az USA pénzügyminisztere szerint Kína és India okoznak valódi környezetvédelmi problémákat. Ha megnézzük, hogy az Egyesült Államokban mi történik ezen a téren, akkor azt láthatjuk, hogy az iparvállalatok állami beavatkozás nélkül is sokat javítottak környezetvédelmi mutatójukon, jelentősen csökkentették a szén-dioxid-kibocsátásukat.