Anders Tegnell azzal vált híressé és igen népszerűvé az egész világon, hogy a tanácsait követő svéd kormány nem erős korlátozásokkal, hanem lazább intézkedésekkel próbálta útját állni a koronavírus-járvány terjedésének. A szabadságuk korlátozását nehezen tűrő emberek körében rajongótábora alakult, követői közül volt olyan, aki a karjára tetováltatta Tegnell arcmását (képünkön), ám a járványguru népszerűsége saját hazájában nagyot romlott az utóbbi időben - idézi a Bloomberg az Ipsos és a Dagens Nyheter friss közvélemény-kutatásának eredményét.

Az októberi adatokhoz képest 13 százalékponttal, 59 százalékra esett a virológus-járványszakértő bizalmi mutatója, miközben munkaadója, a svéd közegészségügyi hivatal sem úszta meg a népszerűségvesztést. A hivatal bizalmi mutatója 68 százalékról 52 százalékra zuhant. A svéd válságkezelés társadalmi megítélése negatív spirálban zuhan - értékelte az adatokat Nicklas Kallebring, az Ipsos elemzője.

Özönlő betegek

A felmérést megelőzően a kórházi dolgozók egyre többet panaszkodtak arra, hogy nem tudják ellátni a rengeteg koronavírus-beteget, akik elárasztották az egészségügyi intézményeket. A hatóságok versenyfutásra kényszerültek a járvány terjedésével és élesíteniük kellett a biztonsági tartalékokat. Svédországban Tegnell javaslatai alapján az emberek jórészt még mindig maszk viselése nélkül élhetik az életüket, a boltok, a vendéglők és a konditermek nyitva tartanak.

A járványguru kitart stratégiája mellett, egyebek mellett azzal érvel, hogy nincs kézzel fogható bizonyíték az arcmaszk hatásosságára a vírus terjedésével szemben. A TV4 televíziónak adott interjújában azt mondta, hogy senki sem tudja, kudarcot vallott-e a svéd járványkezelés vagy a világ országai általában bukták el a járvány megállítására tett próbálkozásukat.

Többé-kevésbé minden ország ugyanúgy kínlódik, a második hullámmal, mint Svédország. Több szempontból törésponthoz érkeztünk - fejtegette -, az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás nagyon nagy, érthető, hogy a személyzet halálosan elfáradt, miután alig győzi a munkát. A járvány második hullámának brutalitása sok más szakértőhöz hasonlóan Tegnellt is meglepte.

Megszólalt a király

Az Ipsos/Dagens Nyheter felmérése szerint a hatóságok intézkedéseibe vetett bizalom új mélypontra, 34 százalékos elfogadottsági arányra esett, ami rossz hír. Minél kevesebben fogadják ugyanis el, amit "föntről" hallanak, annál valószínűbb, hogy fittyet hánynak a figyelmeztetésekre - mondja Kallebring, hozzátéve, hogy ennek az elkerülhetetlennél több halálos áldozat lehet a következménye.

A valamivel több mint 10 milliós lakosságú Svédországban eddig 7800-an hunytak el koronvírus-betegség következtében (ez lényegében megfelel a magyar adatnak), ami rosszabb a szomszédos skandináv országok hasonló mutatójánál. A helyzet odáig fajult, hogy XVI. Károly Gusztáv király szükségét érezte a megszólalásnak. Rettentő nehéznek látja a kialakult járványhelyzetet az országban, a kormány járványkezeléséről pedig azt mondta: "azt hiszem, kudarcot vallottunk".