Josep Borrell közleményében felszólította az orosz hatóságokat, hogy vállaljanak felelősséget a politikus biztonságért és testi épségéért, továbbá biztosítsanak számára hozzáférést olyan orvosokhoz, akikben a politikus megbízik.

Az EU Navalnij börtönbüntetését politikai indíttatásúnak és az emberi jogok nemzetközi egyezményével ellentétesnek tartja, továbbra is a politikus azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátását kéri. Az EU a lehető leghatározottabban elítélte a Navalnij elleni tavaly augusztusi mérgezéses támadást, és szankciókat vezetett be hat olyan orosz tisztviselő ellen, aki az unió szerint részt vett a merényletben. Februárban az új globális emberi jogi szankciórendszer keretében az EU további négy, Navalnij elítélésében szerepet játszó orosz személyre vetett ki korlátozó intézkedéseket - írja az uniós biztonságpolitikai főképviselő.

Borrell szerint Navalnij-ügyet nem lehet elszigetelt esetként kezelni. A politikussal való bánásmód példaként szolgál arra, hogy Oroszországban egyre szűkül az ellenzék és a civil társadalom mozgástere.

Az uniós tagállamok külügyminiszterei hétfői videotanácskozáson egyeztetnek a Navalnij-ügyől. Várhatóan szó lesz a Grúziában, Indiában, Mianmarban és Mozambikban zajló eseményekről, valamint az iráni atomalkuról folyó bécsi tárgyalások legutóbbi fejleményeiről. A külügyminiszterek emellett áttekintik az Etiópiában és Ukrajnában kialakult helyzetet is - írta az MTI.

Német külügyminiszter is megszólalt

Sürgősen gondoskodni kell Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus megfelelő orvosi ellátásról - mondta Heiko Maas a német külügyminiszter. A Bild című lap hétfői számához készített összeállításban - az előzetesen ismertetett részletek szerint - kiemelte, hogy a német kormányban nagy aggodalommal tapasztalják, hogy Navalnij állapota egyre romlik, és úgy vélik, haladéktalanul biztosítani kell a megfelelő egészségügyi ellátáshoz fűződő joga érvényesülését. A Bild szerint a német kormány követelését a berlini orosz nagykövettel is ismertették, még pénteken - írta az MTI.

Ugyancsak vasárnap a francia diplomácia vezetője, Jean-Yves Le Drian is jelezte, hogy az EU pontosan követi a korrupcióellenes küzdelméről ismert orosz politikus állapotának alakulását. A Kreml újabb EU-s büntetőintézkedésekkel számolhat, ha nem sikerül megóvni Navalnij egészségét. Az ügyben eddig elrendelt EU-s szankciók csomagja jelentékeny méretű, de lehet nagyobb is - mondta a külügyminiszter.

Többen tiltakoznak

Tüntetést hirdettek meg szerdára az orosz nagyvárosokban az orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij hívei. A politikus azért kezdett éhségsztrájkba, mert egészségügyi panaszai ellenére nem kapott megfelelő orvosi ellátást a börtönben. Az orosz államfőtől korábban regionális parlamenti képviselők és a nyugati kulturális elit 70 képviselője nyílt levélben követelte Navalnij szabadon bocsátását.

Következményei lesznek, ha Navalnij meghal a börtönben

Az amerikai kormányzat figyelmeztette Oroszországot, hogy következményei lesznek, ha Alekszej Navalnij ellenzéki politikus meghal a börtönben - mondta vasárnap a CNN amerikai hírtelevízió műsorában Jake Sullivan, Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

"Közöltük az orosz kormánnyal, hogy felelősséget visel azért, ami Navalnij úrral történik bebörtönzése alatt, és a nemzetek közössége őket vonja felelősségre" - fogalmazott az MTI szerint Sullivan, aki a részletek ismertetése nélkül annyit mondott, hogy egy sor, különböző költségvonzatú intézkedést fontolgat az amerikai kormányzat arra az esetre, ha a bebörtönzött Navalnij meghalna.

Az amúgy is feszült orosz-amerikai viszony tovább romlott az utóbbi időben. Nagy felháborodást váltott ki orosz részről, amikor Joe Biden elnök egy - az ABC News-nak adott - márciusi interjúban igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e Putyint. Az amerikai elnök akkor azt is mondta, hogy Oroszország "meg fog fizetni" a 2020-as elnökválasztásba való beavatkozásért.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön rendeletet írt alá, miszerint kormányzata pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát, mivel Washington szerint Moszkva kibertámadásokat hajtott végre és beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztásba.

Oroszország, válaszul az amerikai szankciókra azt tanácsolta az amerikai nagykövetnek, hogy utazzon haza konzultációra, ezenkívül kiutasított további 10 amerikai diplomatát.