Az érvényben lévő támogatási program hatályát februárban hosszabbította meg az Eurogroup június 30-ig azzal a kikötéssel, hogy egy újabb program elindításához maradéktalanul eleget kell tenni a mostani program folyósítási feltételeinek - mondta Benoît Couré. Hozzátette, hogy a görög kormánynak minden figyelmét a program sikeres lezárására kellene fordítania.

Ha a görög kormány nem fizeti ki az IMF-hitel következő részletét, az nagyban megnehezíti majd a bankok dolgát a gazdaság hitelezésében, hiszen a működésükhöz szükséges fedezetként szolgáló államkötvények elveszítik az értéküket - figyelmeztetett a cikkben Benoît Couré. Hangsúlyozta azonban, hogy görög bankrendszer tőkeellátottsága a mentőcsomag keretében elmúlt két évben kapott tőkeinjekcióknak és az elvégzett szerkezeti átalakításnak köszönhetően javult, amit az ECB elmúlt évi terhelési próbája is igazolt.

A nem teljesítő hitelek persze változatlanul nagy terhet rónak a bankok mérlegére. A görög bankrendszer rendbetételében elért eredményeket azonban sajnos mostanában politikai viharok árnyékolják be - jegyezte meg.

A görög bankoknak nyújtott sürgősségi likviditási támogatásáról (emergency liquidity assistance, ELA) szólva Benoît Couré elmondta, hogy az ECB Görögország jegybankjaként mindig is betöltötte a pénzügyi rendszer támogatásában neki kirótt szerepet annak érdekében, hogy a bankok képesek legyenek finanszírozni a gazdaság működését. Ez a szerepkör a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ECB a működőképes bankokat mindig is támogatni fogja, bármekkora terhelésnek is legyenek kitéve. Feladatát azonban az ECB törvényes keretek között végzi - hangsúlyozta az Igazgatóság tagja. Az uniós törvények pedig két dolgot követel meg az Európai Központi Banktól: egyrészt csak fizetőképes bankoknak hitelezhet, másrészt csak megfelelő fedezet ellenében nyújthat hitelt. Jelenleg Görögországban mindkét feltétel teljesül - szögezte le.

Ahogy azt Mario Draghi, az ECB elnöke a legutóbbi sajtókonferencián is leszögezte, korai lenne a Görögország euróövezeti kilépésével foglalkozni. Az euróövezetnek éppen úgy szüksége van Görögországra, mint Görögországnak az euróra - mondta Benoît Couré, az ECB hat tagú Igazgatóságának tagja a görög Kathimerini napilapnak adott interjúban,