Erre a megállapításra egy közvélemény-kutatás alapján jutottak, amelyet azért készítettek mert Svájcban június 5-én tartanak népszavazást a kérdésben.

Svájcban a levélszavazás már el is kezdődött, de a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a választópolgároknak csak 25 százaléka támogatja az ötletet - írja a portál.

A Dalia Research nevű piackutató cég felmérése szerint Európa egészében nézve egészen másként néz ki az ötlet támogatottsága. Az eredmények szerint az európaiak 64 százaléka szavazna igennel az alapjövedelem bevezetésére, és csak 24 százalék ellenezné. Az alapjövedelem támogatottsága hat tagállamban volt 50 százalék felett. A felmérés készítői részben azzal magyarázták a nagy eltérést a svájci eredményhez képest, hogy a megkérdezettek 17 százaléka korábban még sosem hallott az alapjövedelem ötletéről, másik 25 százalék pedig csak egészen keveset hallott róla.

Az, hogy az alapjövedelem hogyan hat az polgárok életére és a gazdaság egészére, nagyban függ az összegtől és a hozzá támasztott feltételektől. Ezek a részletek a svájci népszavazási kérdésből sem derülnek ki, csak annyit lehet tudni, hogy a kezdeményezők egy havi 2500 frankos összeget tartanának bevezethetőnek.