A fogyasztói árak februárban 5,8 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, ami az előző havi 5,1 százalékos növekedést is felülmúlta, és meghaladta a Bloomberg felmérésében szereplő 5,6 százalékos becslését. A volatilis összetevőket kizáró magmutató is gyorsult, és 2,7 százalékot ért el - írja a Bloomberg.

A számok éppen akkor jelentek meg, amikor a Bundesbank arra figyelmeztetett, hogy a német infláció idén átlagosan 5 százalék lehet. A jegybank szerint azonban egyelőre nincsenek jelei annak, hogy a hosszabb távú várakozások lehorgonyzódnának. A piacokat ez nem győzte meg: a 10 éves német inflációval védett adósság kamatlába kilenc bázisponttal -2,51 százalékra esett, ami záráskor rekordalacsony szintnek számít. Eközben a német 10 éves hozamok megtartották nyereségüket, és négy bázisponttal mínusz 0,040 százalékra emelkedtek, az euró pedig továbbra is 2020 májusa óta a legalacsonyabb szint közelében kereskedett.

Az infláció fő hajtóereje továbbra is az energia maradt, a Deutsche Bank elemzése arra figyelmeztet, hogy az emelkedő olaj- és földgázárak lejjebb nyomják az eurót, és "ördögi inflációs spirált" okoznak. A közös valutában jegyzett nyersolaj kedden minden idők legmagasabb szintjére emelkedett.

Az adatok egy héttel az Európai Központi Bank tisztségviselőinek monetáris politikát meghatározó ülése előtt érkeztek - ezt a feladatot nehezíti az euróövezet határán túl kitört háború.

"Még mindig jelentős inflációs nyomás van" - mondta Christoph Weil, a Commerzbank AG vezető közgazdásza, aki arra számít, hogy az energiaárak tovább emelkednek a következő hónapokban.

"Ez azt jelenti, hogy a következő inflációs sokk már márciusban bekövetkezik. Feltételezésünk szerint az inflációs ráta ekkor átlépi a 6 százalékos küszöböt" - közölte az elemző.

Mivel Európa a világjárvány elhalványulásával fellendülőben van, a döntéshozók fenntartják, hogy az ECB-eszközvásárlások visszafogása továbbra is céljuk. De jelzik, hogy a kötvényvásárlások leállításáról szóló döntést valószínűleg elhalasztják, mivel a hangsúly a harcok következményeinek megfékezésére helyeződik át. Sok múlik majd azon, hogy az orosz támadás hogyan hat az euróövezet gazdaságára, amelyet továbbra is sújtanak az ellátási hiányok, az elhúzódó vírusfegyelmek és az energiaszökés.